Provocările președinției luxemburgheze a Uniunii Europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Criza din Grecia se află în centrul actualității politice comunitare la începutul președinției luxemburgheze a Uniunii Europene, care se va confrunta și cu alte dosare delicate, precum imigrația ilegală, terorismul sau dezbaterea despre rămânerea Marii Britanii în UE.

La fel cum se întâmplă la începutul fiecărei președinții rotative a UE, colegiul comisarilor europeni s-a deplasat vineri în Luxemburg pentru a aborda cu guvernul acestei țări prioritățile blocului comunitar în următoarele șase luni, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

„Toate președințiile UE sunt dificile, dar aceasta va fi în mod special, având în vedere amplitudinea problemelor care se prefigurează în fața noastră”, a subliniat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la o conferință de presă comună cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Amândoi au vorbit mai ales despre Grecia, „care ne-a ocupat mult timp în ultimele săptămâni”, lucru ce nu se va schimba nici în perioada următoare, a recunoscut premierul luxemburghez, el subliniind că referendumul convocat de omologul său grec Alexis Tsipras pe tema acceptării condițiilor creditorilor internaționali va avea consecințe. „Nu putem spune că au greșit, au dreptul să ia o decizie, dar trebuie să știe ce votează”, a mai spus Bettel despre acest referendum.

El s-a referit în continuare la celelalte provocări cărora trebuie să le facă față președinția luxemburgheză, cum este dezbaterea deschisă de Marea Britanie pe tema rămânerii ei în blocul comunitar, o primă evaluare a discuțiilor dintre Bruxelles și Londra privind viitoarele raporturi ale acestei țări cu blocul comunitar fiind inclusă pe agenda Consiliului European din luna decembrie. „Pentru a putea construi o punte, trebuie să existe această dorință pe ambele maluri. Președinția luxemburgheză dorește să păstreze Grecia în zona euro și Marea Britanie în UE”, a punctat Xavier Bettel.

Printre alte subiecte, cum ar fi Rusia și acordul de liber schimb cu SUA, premierul luxemburghez a vorbit și despre „urgențele umanitare”, cum ar fi problema imigranților ilegali ce continuă să sosească în număr mare în Europa. El a reluat ideea solidarității europene, invocată de Juncker în propunerea de repartizare a acestor refugiați prin cote obligatorii între statele UE — inițiativă neacceptată de liderii europeni—, manifestându-și speranța că aceasta „nu va rămâne doar o vorbă, ci o vom regăsi în textele legislative”.

În încheiere, Xavier Bettel a promis că țara sa va lupta pentru „o Uniune a cetățenilor, mai eficientă pentru companii și în special pentru întreprinderile mici și mijlocii”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...