Alexandru Tănase: Igor Dodon – primul preşedinte care a încălcat expres Constituţia. Parlamentul este obligat să reacționeze

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Igor Dodon este primul preşedinte al Republicii Moldova care, în cei 25 de ani, a încălcat expres Constituţi, astfel Parlamentul este obligat să reacționeze la această fărădelege, conform fostului preşedinte al Curţii Constituţionale (CC), Alexandru Tănase.

Curtea Constituţională a reiterat cererea formulată Parlamentului de a reglementa răspunderea, inclusiv penală pentru neexecutarea obligaţiilor constituţionale şi a hotărârilor CC.

Astfel, Tănase susţine că până acum Igor Dodon refuza executarea hotărârilor Curţii invocând că „nu recunoaşte legitimitatea CCM”, însă în cazul nepromulgării legii „anti-propagandă”, după ce a fost votată repetat de Parlament acesta ar fi încălcat flagrant prevederile Constituţiei.

Astfel, articolul 93 alineatul (2) din Legea Supremă stipulează că Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.

În concluzie, Alexandru Tănase atenţionează că este pentru prima dată în cei 25 de ani când un preşedinte încalcă ostentativ o prevedere expresă a Constituţiei. Parlamentul este obligat să reacţioneze la această fărădelege.

Menţionăm că în avizul CC din 5 ianuarie Curtea a constatat ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii legislative refuzul deliberat al Președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de promulgare a legii cu privire la modificarea şi completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova, în privința căreia Parlamentul și-a menținut hotărârea adoptată anterior, ceea ce constituie, în sensul articolului 91 din Constituție, imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză.

În temeiul articolului 91 din Constituție, în ordinea exercitării interimatului, Președintele Parlamentului sau Primul-ministru va emite, în calitate de Președinte interimar, decretul de promulgare a Legii nr.257 din 22 decembrie 2017 cu privire la modificarea şi completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova.

În context, Curtea a considerat necesar să reitereze adresa formulată Parlamentului de a reglementa răspunderea (inclusiv penală) pentru neexecutarea obligaţiilor constituţionale şi a hotărârilor Curţii Constituţionale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...