Unul dintre oamenii care au ajuns pe Lună a murit la 87 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Astronautul american John Young, care a zburat de două ori spre Lună și a comandat prima misiune în spațiu, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunțat NASA. Este astronautul cu cea mai îndelungată carieră.

Young a fost singura persoană care a pilotat și a fost comandant pe patru clase diferite de nave spațiale: Gemini, modulul de comandă și serviciu Apollo, modulul lunar Apollo și naveta spațială.

În 1965, Young a zburat în prima misiune Gemini cu echipaj uman, iar în 1969 a fost prima persoană care a orbitat singură în jurul Lunii în misiunea Apollo 10.

Este una dintre cele doar trei persoane care au călătorit spre Lună de două ori și au condus un vehicul pe suprafața Lunii. În 1972, a fost a noua persoană care a pășit pe Lună în calitatea sa de comandant al misiunii Apollo 16.

A comandat, de asemenea, două zboruri ale navetelor spațiale, inclusiv prima lansare din 1981, și a îndeplinit funcția de șef al departamentului pentru astronauți în perioada 1974–1987. Young s-a retras de la NASA în 2004, după o carieră de 42 de ani.

A rămas celebru, de asemenea, pentru că a adus în spațiu, pe ascuns și încălcând regulile, un sandviș cu carne de vită pentru a i-l face cadou unui coleg.

„Astăzi, NASA și lumea întreagă au pierdut un deschizător de drumuri”, a anunțat șeful agenției spațiale americane, Robert Lightfoot.

Astronautul a murit vineri, 5 ianuarie 2018, din cauza unor complicații cauzate de o pneumonie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...