18:45:22 28.03.2024
Stiri

În Republica Moldova va fi implementat Registrul național al emisiilor și transferului de poluanți

Social 06.01.2018 15:30 Vizualizări1871 Autor: Ziarul National
În Republica Moldova va fi implementat Registrul național al emisiilor și transferului de poluanți ADR Sud


În R. Moldova va fi implementat, îcepând cu anul 2018, Registrul național al emisiilor și transferului de poluanți. Documentul este conceput sub forma unei baze de date electronice ce va fi accesibilă publicului și va conține date cu privire la poluanții emiși sau transferați, dintr-o varietate de surse, care pot avea un efect potențial dăunător asupra mediului.

Potrivit Svetlanei Bolocan, șef al Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, crearea Registrului Național va facilita elaborarea rapoartelor naționale în cadrul tratatelor multilaterale de mediu, la care Republica Moldova este parte.

„Prin prezentarea publică a informațiilor privind emisiile poluante, ne propunem să sporim conștientizarea principalelor surse de amenințare la adresa sănătății și mediului și să îndemnăm publicul să ia parte în procesul decizional legat de astfel de amenințări. Concomitent, crearea Registrului național de poluanți va obliga agenții economici să elaboreze rapoarte anuale privind emisiile și transferurile de poluanți, ceea ce va oferi un stimulent pentru reducerea nivelului de poluare și pentru promovarea sistemelor de producție mai ecologice și a unor comunități și ecosisteme mai sănătoase", a menționat Svetlana Bolocan, în cadrul unui atelier de lucru desfășurat ieri în R. Moldova.

Crearea Registrului Național este realizată cu suportul proiectului GEF/UNEP/UNITAR „Proiectul Global pentru Belarus, Cambodgia, Ecuador, Kazahstan, Republica Moldova şi Peru privind punerea în aplicare a RETP ca un instrument pentru raportare, diseminare şi de sensibilizare privind POP", implementat de către Oficiul Prevenirea Poluării Mediului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului de comun acord cu Institutul de Treninguri şi Cercetări al ONU (UNITAR), finanțat de Fondul Global de Mediu (GEF).


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md