Socialiștii lui Dodon nu se grăbesc să renunţe la cetățenia României, deși președintele atacă vehement unioniștii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În campania electorală pentru parlamentarele din noiembrie 2014, dar și după alegeri, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, actualul șef al statului, a declarat de mai multe ori că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta. Mai mult, acesta a acuzat astăzi magistrații Curții Constituționale, care au decis suspendarea temporară a șefului statului pentru a treia oară, că au acționat în interesele altul stat, întrucât dețin cetățenia României. Deși luptă cu unioniștii și cere renunțarea la dubla cetățenie din partea oficialilor, Dodon uită că în partidul pe care l-a condus deținătorii de pașapoarte românești nu vor să renunțe la ele.

Deputații socialiști cu pașaport românesc care au declarat acum jumătate de an că au depus cereri să li se retragă cetățenia română nu au făcut, de fapt, acest lucru. Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) din România anunță că nici unul dintre cei șase parlamentari socialiști din Legislativul de la Chișinău nu au depus astfel de cereri.

Citeşte şi: Deputat român: Voi cere retragerea cetățeniei române pentru toți cei care îi țin isonul lui Dodon și atacă România

După ce, în vara anului trecut, portalul Moldova Curată a scris că șase socialiști din Parlament dețin cetățenie română, deși se declară pro-ruși și românofobi, unii dintre ei au anunțat că au cerut autorităților de la București să le retragă cetățenia. Ar fi făcut acest lucru în anul 2015, imediat ce au venit în Legislativ. ANC a anunțat că Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi ”nu figurează cu astfel de cereri”.

La 1 Decembrie, atunci când deputata liberală Alina Zotea i-a felicitat pe deputații socialiști care dețin dublă cetățenie cu prilejul Zilei Naționale a României, Vladimir Țurcan, un alt deputat socialist, a declarat pentru Pro TV că cei șase colegi de partid au depus dosarele pentru a se dezice de cetățenia statului român. ”După ce au fost aleși ca deputați, ei au depus cererile respective la Serviciul Consular al Ambasadei României. Mai departe, procedura depinde de acest serviciu”, a specificat Vladimir Țurcan.

Într-un răspuns oficial oferit Asociației Presei Independente, Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România notează că cereri care ar fi fost depuse de cei șase socialiști nu figurează în registrele instituției: ”Urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată la ANC prin care solicitați un răspuns referitor la depunerea dosarelor de renunțare la cetățenia română de către numiții: Alla Dolință, Corneliu Furculiță, Adrian Lebedischi, Ghenadi Mitriuc, Radu Mudreac și Anatolie Labuneț, vă comunicăm că, urmare a verificării în evidențele ANC, s-a consatat că sus numiții nu figurează cu astfel de cereri”, se spune în răspunsul oferit de ANC, instituție din subordinea Ministerului Justiției din România.

Pentru a renunța la cetățenia română, sunt câteva condiții esențiale care trebuie îndeplinite. Astfel, Legea cetățeniei române prevede că cererea de renunțare, trebuie să fie însoțită de un dosar cu mai multe acte, care se depun la Secretariatul Comisiei pentru Cetățenie din cadrul ANC sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din țara în care solicitantul își are domiciliul sau reședința.

Legea mai prevede că președintele ANC este cel care aprobă sau respinge cererea de renunțare la cetățenia română, pe baza raportului Comisiei pentru Cetățenie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...