21:06:43 19.04.2024
Stiri

Chinurile guvernării

Opinii 03.07.2015 10:20 Vizualizări2174 Autor: Victor Ciobanu
Chinurile guvernării


Punct de sprijin // „Avem nevoie de un Guvern acum și nu la toamnă”

Ziceam că alianța de guvernare în formatul AIE-3 va fi oricum creată. Pentru că este o soluție implicită.

Dar și pentru că avem nevoie ca de aer de susținerea partenerilor de dezvoltare externi. Iar aceștia vor, la rândul lor, să vadă la Chișinău un Guvern responsabil susținut de o majoritate parlamentară. Formula guvernării minoritare și-a demonstrat ineficiența și marjă de manevre deja nu mai există. Fără suportul partenerilor, situația, care și așa este deja una dificilă, s-ar putea agrava dramatic.

Deloc întâmplătoare cererea premierului interimar Natalia Gherman către ministere să nu mai angajeze cheltuieli, în special, din cele ce țin de achizițiile instituționale. În traducere, asta înseamnă, de fapt, reducerea cheltuielilor bugetare. Și asta e o soluție naturală și implicită în condițiile actuale. Dacă se reduc veniturile, tai din cheltuieli. Cu atât mai mult că un Guvern interimar nici n-are pârghii pentru a promova alte politici bugetare.

De aceea, avem nevoie de un Guvern acum și nu la toamnă. Acesta însă va avea o misiune de a redresa foarte rapid situația, asumându-și măsuri deloc populare. Și acest fapt deja nu-i o variabilă, ci o constantă pe care cei care participă la negocieri trebuie s-o ia în calcul. Ce vreau să zic? Reieșind din teoria pârghiilor care ne-a jucat festa după alegerile precedente, e una să te bați la sânge pentru portofele atunci când situația e stabilă și cu totul alta – când vor trebui adoptate politici care nu vor aduce dividende electorale. Ba chiar invers.

Orice soluție ar adopta guvernarea pentru cele trei bănci, asta va fi una proastă, va comporta costuri și va fi criticată. Dar decizia oricum trebuie luată. Nu mai putem asculta la nesfârșit justificările lui Drăguțanu că el singur nu poate - nu mai contează ce și de ce. Destabilizarea sistemului bancar, devalorizarea valutei naționale și scăparea de sub control a inflației sunt motive suficiente pentru demisie.

Apoi, trebuie reluate imediat negocierile cu FMI, indiferent dacă vom reuși sau nu să semnăm un nou memorandum până la sfârșitul anului. Semnalul transmis partenerilor trebuie să fie foarte clar - au cu cine discuta la Chișinău. Și acel cineva este responsabil. Asta ar permite o deblocare a unor finanțări din partea celorlalți parteneri.

Vor mai trebui majorate tarifele la gaz și energie electrică (deja anunțate), dar și celelalte, în lanț (și asta o consecință directă a prăbușirii leului). Crede cineva că majorarea tarifelor aduce popularitate guvernării?! Cu siguranță, nu. Și astea-s doar primele lucruri urgente care va fi nevoită să le facă guvernarea. Mai are să ajusteze bugetul, adică să reducă din cheltuieli. Și orice Guvern ar fi, se va strădui să mențină plata pensiilor și salariilor. În schimb, va fi nevoit să reducă din investiții, ceea ce proiectează problemele actuale în viitor.

De aceea, sugestia mea pentru negociatori este să mai cedeze. Să nu se mai bată pentru pârghii care nu-s atât de atrăgătoare acum. Să demonstreze comportament rațional (offf!). Chiar nu e momentul să regleze conturile precedente. Avem nevoie urgentă de o majoritate și de un Guvern. Și de măsuri nepopulare, dar absolut indispensabile. Să nu-și facă iluzii că va fi o guvernare confortabilă.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md