Linkuri accesibilitate

Moldova are nevoie de un guvern acum, nu la toamnă (Ziarul Național)


Primele declaraţii postelectorale ale lui Dorin Chirtoacă denotă că el nu a înţeles nimic din ce i s-a întâmplat (Mircea V.Ciobanu în Jurnal de Chișinău)

Editorialistul Victor Ciobanu de la „Ziarul Național” scrie că Moldova are nevoie de un guvern acum, și nu la toamnă. În context, autorul amintește de recenta cerere a premierului interimar Natalia Gherman către ministere, de a reduce cheltuielile bugetare și notează că noul guvern va trebui să-și asume măsuri deloc populare. În opinia lui Victor Ciobanu, orice soluție ar adopta guvernarea pentru cele trei bănci, asta va fi una proastă, va comporta costuri și va fi criticată. De asemenea, continuă autorul vor mai trebui majorate tarifele la gaz și energie electrică (deja anunțate), dar și celelalte, în lanț (și asta ca o consecință directă a prăbușirii leului).

Într-un material pentru Deutsche Welle, jurnalistul Vitalie Călugăreanu notează că deși un guvern pro-european ar putea fi investit rapid, negocierile cu FMI, abia dacă vor fi reluate în luna octombrie, și, de regulă, acestea durează 3-4 săptămâni, iar după semnarea unui nou memorandum, banii nu vin imediat. Autorul îl citează pe economistul Roman Chircă, potrivit căruia, prin scrisoarea expediată instituțiilor din subordine, Ministerul Finanțelor confirmă faptul că Moldova intră într-o criză profundă. Expertul zice că neexecutarea bugetului de stat va avea consecințe grave, întrucât din mijloacele care erau direcționate pentru proiecte de infrastructură, indirect, erau efectuate cheltuieli, inclusiv salariale, care alimentau economia Republicii Moldova.

Ziarul „Timpul” publică un comentariu semnat de Tudor Cojocariu. Acesta compară rezultatele recentului scrutin cu rezultatele tuturor sondajelor de nivel național produse înainte de votare și constată că politica locală nu se potrivește cu cea națională. Altfel spus, raportarea cetățenilor la filialele locale ale partidelor este total diferită față de raportarea acelorași cetățeni la partidele în sine. Cele patru simboluri politice ale celor patru partide învinuite de curățarea Băncii de Economii de-a lungul mai multor ani, mai scrie autorul, nu i-au oprit pe oameni să-și voteze favoriții. Tot cele patru partide, declarate pro-europene, notează comentatorul, au datoria de a se alia și de a institui acum un guvern stabil și competent.

Într-un editorial publicat în „Jurnal de Chișinău”, Mircea V, Ciobanu constată că la alegerile de duminică toate motivaţiile au fost exclusiv întru salvarea cetăţii. Și chiar dacă nu au fost dileme în privința candidatului, continuă autorul, „Problema era dacă să merg(em) ori nu la votare.” „Ne-am dus din inerţie tâmpă, aşa cum ne îndemnau lozincile sovietice (pe care le ironizam cândva!).” În opinia editorialistului, primele declaraţii postelectorale ale lui Dorin Chirtoacă denotă că el nu a înţeles nimic din ce i s-a întâmplat. El nici măcar nu s-a priceput să mulţumească celor care l-au votat, fără ca el să aibă vreun merit, crede autorul și scrie că alegătorii din municipiu au acum aceeași senzație amară, pe care a avut-o „electoratul proeuropean” în toamna lui 2014.

Jurnaliștii de la portalul Mold-street scriu că în structura importurilor de mărfuri din Republica Moldova, resursele energetice continuă să ocupe o poziție fruntașă. Astfel, în primul trimestru al acestui an, s-au importat resurse energetice în valoare de 220 de milioane de dolari. De asemenea, autorii menționează că în aceeași perioadă, importul de energie electrică din Ucraina s-a diminuat de aproape o sută de ori iar aproape tot gazul a fost importat din Rusia, benzina și motorina, în special din România.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG