Mehmet Hakan Atilla, director general adjunct în cadrul Halkbank, a fost găsit vinovat în cazul a cinci capete de acuzare, inclusiv fraude bancare şi conspiraţie la încălcarea legislaţiei SUA privind sancţiunile.

Potrivit procurorilor, bancherul turc a ajutat Iranul să evite sancţiunile SUA, fiind acuzat că ar fi conspirat cu brokerul turco-iranian Reza Zarrab pentru a efectua tranzacţii ilegale cu Iranul prin intermediul unor bănci americane.

Atilla urmează să-şi primească sentinţa pe data de 11 aprilie.


Zarrab a pledat vinovat înainte de proces şi a devenit principalul martor al acuzării. În acest caz mai sunt inculpate alte şapte persoane, însă doar Atilla şi Zarrab au fost arestaţi până în acest moment.

Reza Zarrab a mărturisit că operaţiunea ilegală menită să ajute Iranul să evite sancţiunile americane beneficia de sprijin de la cel mai înalt nivel din partea autorităţilor din Turcia, cât şi din partea oficialilor iranieni şi a Halkbank, instituţie bancară de stat despre care procurorii afirmă că a jucat un rol cheie în acest caz.

Potrivit lui Zarrab, în anul 2012, Recep Erdogan, actualul preşedinte al Turciei, în acel moment premierul Guvernului de la Ankara, a ordonat ca două bănci turce să primească acces la schema de evitare a sancţiunilor SUA la adresa Iranului.

Erdogan şi mai mulţi lideri turci au denunţat în repetate rânduri acuzaţiile la adresa lui Mehmet Hakan Atilla şi au cerut oficialilor americani să renunţe la acest caz. Preşedintele turc a abordat acest subiect chiar şi în cadrul discuţiilor cu omologul său american, Donald Trump.

Ankara denunţă drept "scandaloasă" condamnarea unui bancher turc în SUA

Decizia justiţiei americane de condamnare a unui bancher turc în legătură cu tranzacţii ilegale cu Iranul este "o decizie scandaloasă a unui caz scandalos", a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

O reacţie similară a avut-o şi Ministerul de Externe de la Ankara, care a catalogat decizia drept o imixtiune fără precedent în afacerile interne ale Turciei.

"Este o evoluţie injustă şi nefericită că directorul general adjunct al Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, a fost găsit nevinovat", se afirmă într-un comunicat al MAE turc.

"Instanţa din SUA, printr-un proces bazat pe o aşa zisă «dovadă», care este falsă şi ce poate fi exploatată politic (...) a efectuat o intervenţie fără precedent în afacerile interne ale Turciei", se mai arată în comunicat.

Autorităţile de la Ankara însă nu a anunţat nicio măsură concretă la adresa SUA.