06:55:06 24.04.2024
Stiri

Era RECUNOAȘTERII faciale: Chipul tău poate spune incredibil de multe despre tine

Știri 03.01.2018 20:03 Vizualizări2206 Autor: Ziarul National


Era RECUNOAȘTERII faciale: Chipul tău poate spune incredibil de multe despre tine Sursa: ziare.com

Pe măsură ce devine din ce în ce mai răspândită și mai complexă, recunoașterea facială generează îngrijorări serioase cu privire la impactul sau asupra vieții private.

Tehnologia este folosită în prezent de companii, de instituții publice, dar și de oameni de rând.

În Marea Britanie, comercianții o folosesc pentru a identifica persoane care au fost prinse în trecut furând din magazine. În China este utilizată pentru a verifica identitatea șoferilor serviciilor de ride-hailing și pentru a permite turiștilor accesul în diverse puncte turistice. Mai nou, într-un restaurant KFC din Hangzhou clienții plătesc nota printr-o simplă scanare a feței.

O funcție de recunoaștere facială ar putea ajunge în buzunarul oricui își va permite următorul iphone, înlocuind metodele folosite în prezent pentru deblocarea ecranului.

Și devine mai puternică pe zi ce trece.

Un studiu al Universității Standford, care urmează să fie publicat în Jurnalul de Personalitate și Psihologie Socială, arată că un sistem de recunoaștere facială bazat pe inteligența artificială (AI) poate identifica orientarea sexuală a unei persoane, după o imagine a chipului acesteia, cu mai multă acuratețe decât o pot face oamenii, scrie MIT Technology Review.

Cercetătorii au folosit o rețea neuronală pentru a analiza peste 130.000 de poze de pe un site de întâlniri, iar algoritmii au identificat corect, pe baza unei singure fotografii, orientarea sexuală în 81% dintre cazuri pentru bărbați (procentul este ceva mai mic în cazul femeilor). Oamenii au făcut același lucru doar în 61% dintre cazuri. Pe baza a cinci imagini, procentul sare la 91% pentru sistemul AI.

Un studiu similar a fost realizat anul trecut de cercetătorii din cadrul Universității Jiao Tong din Shanghai, care au „antrenat” o rețea neuronală folosind fotografii care înfățișau atât infractori cât și persoane obișnuite. Sistemul a putut ulterior să identifice infractori într-o serie nouă de fotografii cu o precizie de 89,5%.


Prin astfel de metode s-ar putea încerca chiar și aflarea IQ-ului și a preferințelor politice ale unei persoane ori a altor detalii personale, sugerează The Economist.

Îngrijorările legate de încălcarea intimității sunt așadar întemeiate, mai ales dacă tehnologia ajunge să fie folosită de regimuri autoritare în care chiar și suspiciunea de homosexualitate sau de intenție criminală este aspru pedepsită.

Pentru cei care să gândesc că pot scăpa de o asemenea examinare nesolicitata acoperindu-și pur și simplu fața în public, vești proaste: un alt studiu recent a demonstrat că în multe cazuri este posibil să identifici o persoană cu un program de recunoaștere facială chiar și când are fața acoperită. Algoritmii au recunoscut oameni care purtau pălării, eșarfe și ochelari cu o acuratețe de 55%.

Și această nouă treaptă în dezvoltarea tehnologiei de recunoaștere facială ar putea furniza un instrument de opresiune statelor autoritare, care ar putea identifica astfel protestatarii anonimi.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md