Prima țară în care egalitatea salarială a devenit lege

În Islanda a devenit ilegal ca femeile să fie plătite mai puţin decât bărbaţii. De la 1 ianuarie 2018 a intrat în vigoare legea care oblică angajatorii să-și plătească angajații la fel indiferent de sex pentru aceeași muncă și calificare.

Potrivit legii, toate firmele care au mai mult de 25 de angajaţi sunt obligate să obţină un certificat care să demonstreze că asigură acelaşi salariu pentru aceeaşi muncă executată indiferent de sex, etnie, orientare sexuală sau naţionalitate.

Prevederea este valabilă atât pentru angajaţii privaţi, cât şi pentru cei de la stat.

Cu o populaţie de 330.000 de locuitori, Islanda vrea ca în următorii patru ani să elimine în totalitate diferenţele de salarizare între femei şi bărbaţi.

Legea a fost votată de toate partidele parlamentare. 50% dintre parlamentarii islandezi sunt femei.

La nivel mondial însă, experţii estimează ca sunt necesari cel puţin 100 de ani pentru ca această diferenţă de salarizare dintre femei şi bărbaţi să fie eliminată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.