(foto) Prima pensiune destinată persoanelor cu dizabilități a fost deschisă de un român. Cum arată și ce facilități are

po

De 15 ani, Marian Ilie este imobilizat într-un scaun cu rotile. Cu toate acestea, el s-a încăpăţânat să-şi urmeze visurile şi să-i ajute pe cei din jurul său. După multe greutăţi a reuşit să construiască prima pensiune agroturistică destinată persoanelor cu dizabilităţi.

Marian Ilie (37 de ani) a primit la mijlocul lunii decembrie 2017 din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România premiul I la Secţiunea „Schuman-ul european în Poiana lui Iocan!” – secţiune dedicată proiectelor din mediul rural, agriculturii şi pescuitului – pentru realizarea primei agropensiuni din România destinate persoanelor cu dizabilităţi.

 

Photo Credit: adevarul.ro
Photo Credit: adevarul.ro
Photo Credit: adevarul.ro
Photo Credit: adevarul.ro

Construcţia este ridicată în comuna Luncaviţa – Valea Fagilor, judeţul Tulcea, iar ideea a plecat de la realitatea cu care Marian s-a confruntat, el suferind în anul 2002 un accident în urma căruia a rămas imobilizat în scaunul cu rotile. „De multe ori mergeam în pensiuni sau hoteluri şi nu am găsit una măcar care să îndeplinească normele de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Ori nu exista rampă, ori era rampă care urca în cerc, baia avea uşa mai îngustă decât scaunul, ba patul era mai sus, ba masa nu permitea să intre scaunul cu rotile şi nu puteam să o folosesc şi altele. Aşa a apărut ideea mea de a face o pensiune adresată persoanelor cu dizabilităţi”, spune Marian.

 

Photo Credit: adevarul.ro
Photo Credit: adevarul.ro

Pensiunea este una mică, fără etaj, are trei camere, o bucătărie total echipată, sufragerie, două băi total adaptate persoanelor cu dizabilităţi. Nu există nici măcar o treaptă în toată locaţia, astfel este acces neîngrădit peste tot. Proiectul a avut o valoare de 116 mii de euro cu o contribuţie proprie de 15%. Marian Ilie şi-a dorit ca locul să fie unul reprezentativ pentru etniile care trăiesc în Dobrogea. Astfel, prispa este plină de motive populare dobrogene pictate, iar multe obiecte care fac legătura între cele 18 etnii se regăsesc în încăperi. Vrea astfel să evidenţieze frumuseţea locurilor, diversitatea culturală şi multitudinea tradiţiilor.

 

Photo Credit: adevarul.ro
Photo Credit: adevarul.ro

„Oaspeţii noştri, care sunt din toată ţara şi din afară, pot participa la activităţile din curte, pot să ia contact cu tradiţiile locale, să viziteze zona Munţilor Măcin cu Rezervaţia Naturală Valea Fagilor şi multe altele”, ne explică Marian.

Citiți continuarea istoriei lui Marian pe adevărul.ro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente