Cetățenii italieni au posibilitatea să se căsătorească prin Skype. Care sunt condițiile

skype-wedding(1)

În Italia, Curtea Supremă de Casație a stabilit că o căsătorie oficiată prin intermediul unui program de videoconferințe este recunoscută pe deplin de către statul italian. Însă cu anumite condiții.

Cum poate fi recunoscută o asemenea căsătorie

O asemenea căsătorie a fost oficiată între o femeie din Italia și un cetățean străin cu domiciliul în Pakistan. Căsătoria a avut loc în septembrie 2012 și a fost recunoscută în foarte scurt timp de către autoritățile pakistaneze.

Legislația pakistaneză permite recunoașterea unei căsătorii încheiate prin mijloace electronice, însă doar dacă respectă anumite condiții, și anume:

#ginerele trebuie să fie prezent fizic la oficierea căsătoriei;

#căsătoria să fie oficiată de către autoritățile pakistaneze;

#să aibă martori.

Căsătoria oficiată în septembrie 2012, a îndeplinit toate aceste condiții, astfel că ea a fost recunoscută de către autoritățile pakistaneze în decurs de aproximativ o lună. Mireasa a participat prin intermediul mijloacelor electronice, și anume printr-o videoconferință, informează avocatnet.ro.

După ce căsătoria a fost recunoscută de autoritățile pakistaneze, cuplul a încercat să convingă și autoritățile din Italia, însă au primit refuz. Oficiul stării civile din localitea femeii, a refuzat recunoașterea căsătoriei din cauza „modalității de oficiere a căsătoriei”, considerând că aceasta este contrară normelor stării civile.

Femeia a solicitat recunoașterea căsătoriei în instanță, unde i s-a dat câștig de cauză. Ministerul de Interne din Italia a făcut apel la Curtea de Casație, iar Curtea a decis tot în favoarea femeii.

Curtea și-a motivat decizia prin faptul că această căsătorie oficiată într-o țară străină este valabilă, potrivit normelor din Italia. Așadar, această căsătorie a fost recunoscută în Italia pentru că ea fusese recunoscută ca fiind valabilă în Pakistan, scrie italianinsider.it.

Când acest tip de căsătorie este recunoscut de către autoritățile din Italia

Decizia Curții de Casație din Italia se bazează pe textul Legii nr. 188/1995, care stipulează că, în dreptul internațional privat, o căsătorie este valabilă „dacă este considerată ca atare de legile statului în care a avut loc căsătoria”. În ciuda celor prezentate mai sus, statul italian nu permite recunoașterea directă și necondiționată a căsătoriilor desfășurate prin intermediul unei conferințe video.

Există, totuși, posibilitatea de a oficia o căsătorie fără ca unul dintre cei doi miri să fie prezenți fizic la ceremonia care se desfășoară în Italia, dar doar dacă există o împuternicire realizată în acest scop. Este cazul în care unul dintre soți se află în misiune militară într-o țară străină sau în cazul în care are reședința în străinătateși nu poate, din motive întemeiate, să ajungă în Italia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente