/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Andrian Candu a comentat suspendarea lui Igor Dodon de către Curtea Constituțională

02 ianuarie 2018, ora 16:29

Curtea Constituțională a constatat, astăzi, la cererea unui grup de deputați din Comisia juridică, numiri și imunități, circumstanțele ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului.

Potrivit lui Andrian Candu, decizia Curții Constituționale aduce o soluție în privința imposibilității temporare de exercitare a atribuțiilor funcției de președinte, doar pe elementul legat de numirea noilor membri ai Guvernului.

Reamintim că, magistrații Curții Constituționale l-au suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon în cazul desemnării noilor membri ai Guvernului, după ce acesta a refuzat deliberat executarea obligațiilor stipulate de Constituție, respingând de două ori candidaturile propuse de Prim-ministru. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Potrivit Parlamentului, în cazul apariției, în viitor, a situațiilor similare, Curtea Constituțională va trebui sesizată de fiecare dată.

Reamintim că, remanierile guvernamentale au fost anunțate pe 19 decembrie de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc. În Guvern urmează să vină:

  • Chiril Gaburici va ocupa postul de ministru al Economiei;
  • Iurie Leancă a fost propus în funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană;
  • Alexandru Tănase, ministrul Afacerilor Justiției;
  • Tudor Ulianovschi este propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe;
  • Cristina Lesnic a fost propusă pentru postul de vicepremier pentru reintegrare;
  • Svetlana Cebotari– ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
  • Liviu Volconovic – ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Șeful statului a respins în mod repetat candidaturile pentru că consideră că majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior, iar unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram