16:35:33 28.03.2024
Stiri

Angajații care în 2018 vor fi PLĂTIȚI în Bitcoin

Știri 01.01.2018 15:29 Vizualizări2184 Autor: Ziarul National


Angajații care în 2018 vor fi PLĂTIȚI în Bitcoin sursa: google.ro

Multă lume vorbește despre Bitcoin, dar puțini dețin așa ceva. Însă cum ar fi să primești salariul în monede virtuale? Ai accepta așa ceva?

De la începutul lui 2018, angajații companiei de Internet GMO Group din Japonia vor avea ocazia să încerce această metodă.

Potrivit BBC, cele peste 4.000 de persoane care lucrează acolo vor avea opțiunea de a primi o parte din leafă sub formă de monede virtuale Bitcoin.

Criticii spun că ar fi vorba de o strategie de marketing, căci anunțul a fost făcut în contextul în care interesul pentru domeniul fintech se află la cote extrem de înalte.

Mai mult, plata în Bitcoin e riscantă, căci moneda virtuală e foarte volatilă: săptămâna trecută s-a depreciat masiv, iar apoi și-a recăpătat peste noapte 50% din pierdere.

Cum va funcționa plata salariilor în Bitcoin

Angajații vor primi în Bitcoin o sumă echivalentă valorii monedei virtuale dintr-o anumită zi, stabilită de comun acord. De exemplu, dacă valoarea Bitcoin e de 10.000 de dolari, iar angajatul a fost de acord să primească 1.000 de dolari din salariu în monedă virtuală, atunci i se va plăți 0,1 Bitcoin.

Ulterior, angajatul poate vinde imediat monedele digitale pentru a obține aceeași sumă pe care ar fi primit-o, dacă ar fi optat pentru plata convențională, sau le poate păstra pentru a le vinde mai târziu, caz în care poate obține mai mulți bani sau aproape deloc.

Tocmai de aceea, unii specialiști nu sunt de acord cu o astfel de metodă.

„Dacă un angajat primește salariul în Bitcoin, atunci e ca și cum ar primi un bilet la loterie”, spune Massimo Massa, profesor de Finanțe la INSEAD. „În acest fel, angajații sunt încurajați să participe la un joc de noroc”, adaugă acesta.

Important de subliniat este faptul că nimeni nu poate garanta că valoarea Bitcoin va crește.

Sunt angajații dornici să încerce noua metodă de plată a salariilor?

În ciudă repetatelor avertismente făcute de reputați economiști și analiști financiari, potrivit cărora Bitcoin e doar o bulă speculativă care se va sparge curând, se pare că tot mai multe persoane sunt dornice să primească salariile în monede digitale.

Bitwage, o platformă care convertește salariile convenționale în unități monetare digitale, a avut parte de o creștere rapidă a numărului de utilizatori, în ultimele luni, în contextul în care valoarea Bitcoin a ajuns acum la 15.000 de dolari/unitate.

„În această perioadă, multă lume vrea să ia parte la frenezie, iar uneori își pun la bătaie tot salariul”, spune fondatorul Jonathan Chester.

În 2017, compania a procesat schimburi valutare în valoare de 30 de milioane de dolari pentru cei 20.000 de utilizatori din SUA, Europa, America Latină și Asia.

Cum rămâne cu taxele?

Cu toate că monedele virtuale nu sunt supuse taxării per se, angajații care sunt plătiți în Bitcoin ar putea da niște bani la stat, sub formă de impozit pe venit, indiferent de sursa banilor. Însă este de așteptat că, odată cu dezvoltarea industriei, sistemul de taxare să fie extins și la metodele de plăți neconvenționale.

De exemplu, Guvernul de la Paris a propus statelor membre G20 introducerea unor reglementări comune la nivel mondial pentru moneda virtuală Bitcoin. Motivul invocat de Franța este temerea că moneda virtuală este folosită din ce în ce mai des pentru spălare de bani, trafic de droguri și terorism.

„Este justificat să discutăm riscurile speculative ale monedelor virtuale și impactul acestora asupra sistemului financiar, la nivel internațional. Următoarea reuniune a miniștrilor de Finanțe și a reprezentanților băncilor centrale din G20 ar fi o oportunitate bună pentru a face acest lucru”, se arată în răspunsul trimis pe email de Ministerul german de Finanțe.

Bitcoin a atins de curând un nivel record, de aproape 20.000 de dolari.

De asemenea, parlamentării europeni și reprezentanții statelor membre au convenit o revizuire a legislației pentru combaterea spălării banilor care a fost extinsă și la firme care dețin, stochează și transfera monede virtuale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Aceste companii vor fi obligate să identifice clienții și să raporteze orice activitate suspectă.

Anul acesta, Banca Națională a României (BNR) a precizat, într-un raport, că monedele virtuale au volatilitate foarte ridicată și un grad redus de securitate.

Sursa: ziare.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md