Altfel spus, după ce primul multiplex naţional de televiziune digitală, care acum este în probe, va fi pus în funcţiune, Consiliul Coordonator al Audiovizualului va distribui radiodifuzorilor prin concurs spaţiile de emisie. În document nu este precizat însă în baza căror criterii se va face această distribuire, fapt ce a nemulţumit opoziţia parlamentară. În ciuda nemulţumirilor, proiectul de lege a fost votat în primă lectură de deputaţii PD, PLDM şi PCRM.

Amintim că în 2006, Moldova a semnat la Geneva acordul regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră. Prin acest document, ţara noastră s-a obligat să demareze trecerea la televiziunea digitală până pe 17 iunie 2015. Tranziţia se va efectua treptat, adică în decurs de 2-3 ani, perioadă în care cetăţenii vor putea recepţiona programele tv atât prin frecvenţele analogice, cât şi prin intermediul celor digitale.

Până atunci, autorităţile intenţionează să elaboreze un multiplex, din cele trei programate, care va oferi capacitatea suficientă pentru ca majoritatea radiodifuzorilor din Republica Moldova să poată transmite semnalul la nivel naţional. Noul sistem va fi capabil să asigure emisia pe o singură frecvenţă a unui număr de până la 15 posturi de televiziune, cu o calitate superioară a imaginii şi sunetului. Pentru a recepţiona programele tv în format digital, cetăţenii vor avea nevoie de un dispozitiv, numit setobox. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.