Linkuri accesibilitate

„Dialog ofensiv cu guvernul american”


Reacţii la Berlin după noile dezvăluirile ale platformei electronice WikiLeaks

Potrivit platformei electronice WikiLeaks, serviciul secret american NSA (National Security Agency) a supravegheat nu numai telefonul mobil al cancelarei Angela Merkel, ci şi cîteva ministere federale germane. Informaţiile provenite din surse WikiLeaks au fost publicate în „Süddeutsche Zeitung”, cît şi de posturile de radioteleviziune NDR şi WDR. Se afirmă că la operaţiunile de supraveghere ar fi participat şi un serviciu secret britanic. În vizorul serviciilor pomenite s-ar fi aflat, potrivit ziarului „Süddeutsche Zeitung”, Ministerul federal al Economiei. Este vorba de perioda 2010-2012. Între obiectivele

Document publicat în „Süddeutsche Zeitung”
Document publicat în „Süddeutsche Zeitung”

supravegheate deja în anii 1990 s-ar fi aflat şi Ministerul Finanţelor şi cel al Agriculturii. Din cuvintele cheie cuprinse în documentele date publicităţii rezultă că NSA-ul ar fi fost interesat mai ales de politica monetară şi de comerţ. Unul din numerele de telefon funcţionează şi astăzi şi stabileşte legătura cu biroul de primire al ministrului finanţelor, Wolfgang Schäuble. Între numerele identificate se află şi cel al lui Barbara Hendricks, astăzi ministru al mediului, în trecut secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Lista cuprinde, de altfel, toate numerele ale funcţionarilor superiori din Ministerul Federal al Agriculturii.

Noul scandal a provocat în cadrul coaliţiei reacţii care o vizează direct pe Angela Merkel, care încă nu s-a pronunţat public.

Reprezentantul Partidului Social-Democrat în comisia parlamentară de investigare a operaţiunilor serviciului NSA, Christian Flisek, i-a amintit cancelarei într-un interviu radio (DLF) ce a declarat ea în trecut. Şi anume că spionarea partenerilor este inacceptabilă.

În timpul conferinţei de presă prilejuită de vizita fostului premier din Moldova, Iurie Leancă, la Berlin, anul trecut în iulie, tot Merkel a spus: „A spiona parteneri şi aliaţi echivalează cu o risipă de energie” şi este „lipsită de raţiune”. „Mai multă încredere, înseamnă mai multă siguranţă”, a mai precizat ea.

Dacă Merkel a rostit aceste cuvinte în mod serios, a spus Flisek, atunci ea ar trebui cel puţin acum „să deschidă un dialog ofensiv cu guvernul american şi să ceară lămuriri”.

Pentru investigarea dezvăluirilor legate de cooperarea Serviciului Federal de Informaţii (Bundesnahrichtendienst – BND) cu NSA, Comisia parlamentară de investigare l-a propus joi pe judecătorul Kurt Graulich pentru funcţia de investigator special. Judecătorul urmează să cerceteze listele cu adresele supravegheate informativ care i-au fost furnizate BND-ului de către serviciul american NSA.

XS
SM
MD
LG