REVELION 2018. Primele țări care au trecut în Noul An// VIDEO

Primii care au intrat în 2018 sunt locuitorii din Insula Crăciunului şi Samoa, două insule din Pacific. S-a întâmplat la 12:00. Insulele Kiribati din Oceanul Pacific, cunoscute în întreaga lumee și sub denumirea de Insula Crăciunului, sunt situate pe fusul orar UTC+14, astfel că este prima suprafaţă de uscat locuită care serbează noul an.

Ulterior au urmat Insulele Chatham, Noua Zeelandă.

Insulele Kiribati sunt formate dintr-un amestec de 32 de atoli şi insuliţe de corali, pe care locuiesc aproximativ 100.000 de persoane. Kiribati se află la jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Australia şi este situată chiar pe meridianul luat ca punct de referinţă pentru calcularea fusului orar.

La ora 12.00, au intrat în anul 2017 locuitorii din statul Independent Samoa. După doar 15 minute, focurile de artificii s-au auzit și în insulele Chatham din Noua Zeelandă.

În jurul orei 13.00, au sărbătorit intrarea în 2017 neo-zeelandezii şi australienii, focurile de artificii de la Sydney, Auckland şi Wellington fiind deja celebre. Odată cu Auckland și oamenii din Suva, Fiji, sărbătoresc deja trecerea în Noul An.

Au fost urmați de locuitorii din orașul port Anadîr, capitala istrictului Autonom Ciukotka, din Rusia, care au sărbătorit trecerea în Noul An la ora 14.00, ora României.

La ora 15:00, ora României, și orașul Sydney a trecut în 2018. Evenimentul a fost marcat, ca în fiecare an, de un foc de artificii spectaculos.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.