08:38:37 19.04.2024
Stiri

În cazul în care Cuciurgan ne „stinge” lumina, ne SALVEAZĂ România și Ucraina!

Economie 02.07.2015 17:24 Vizualizări1763 Autor: Ziarul National
În cazul în care Cuciurgan ne „stinge” lumina, ne SALVEAZĂ România și Ucraina!


Ministerul Economiei dă asigurări că are pregătit un plan de alternativă pentru cazul în care Centrala termoelectrică de la Cuciurgan ar sista livrările de energie electrică către R. Moldova.

„ R. Moldova are semnat cu Ucraina un contract de echilibrare a sistemului energetic pentru cazul în care sistemul energetic național s-ar dezechilibra. Astfel, în caz de necesitate, Ucraina va putea acoperi deficitul de energie. De asemenea, în cazul sistării livrărilor de energie electrică, în termen de 24 de ore, R. Moldova poate crea patru insule pasive de import de energie electrică din România. Acestea vor putea asigura necesarul de energie electrică în proporție de 20 la sută”, a informat astăzi viceministrul Economiei Valeriu Triboi deputații care l-au invitat în Parlament pentru a fi audiat pe marginea problemelor din sectorul energetic.

Referindu-se la prețul de import al energiei electrice din România, Triboi a subliniat că lumina din România este mai ieftină decât cea procurată în prezent de la Cuciurgan. Astfel, dacă pentru un kWh de la Cuciurgan distribuitorii achită 6,7775 dolari cenți, pentru un kWH de energie electrică din România ar urma să achite circa 4 eurocenți.

Totuși, afirmă Triboi, pericolul deconectărilor este minim. Furnizorul a confirmat că este gata să asigure livrările în volum total, acceptând amânarea achitărilor.

Menționăm că, anterior, „Gas Natural Fenosa” a solicitat majorarea tarifului la energia electrică cu 60%, iar directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a declarat că aceste solicitări ar fi nejustificate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md