Directorul ANRE respinge majorarea preţului la energia electrică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu va accepta în totalitate solicitarea înaintată de Gas Natural Fenosa privind majorarea tarifului la energia electrică cu 60 la sută. Declaraţia a fost făcut de şeful ANRE, Sergiu Ciobanu, în plenul Parlamentului.

Ciobanu a dat asigurări că ANRE va analiza solicitarea înaintată de Gas Natural Fenosa, adăugând că tariful la electricitate ar putea fi majorat, dar nu în măsura în care solicită furnizorii.

„Nu o să fie corect dacă o să spun acum ce majorare de tarif va accepta agenţia. Suntem în proces de analiză a acestor cifre. Interesul nostru este să avem un tarif cât mai corect pentru consumatori şi să nu fie admise abuzuri”, a declarat Ciobanu.

Șeful ANRE a adăugat că solicitarea înaintată de Gas Natural Fenosa nu este argumentată în proporţie de 60 la sută.

Amintim că, acum trei zile, reprezentanţii companiei Gas Natural Fenosa au anunțat că au fost avertizaţi de furnizorul de energie electrică despre faptul că ar putea reduce cu 40% alimentarea cu energie electrică din cauza datoriilor.

Ministerul Economiei a dat asigurări, însă, că cetățenii Republicii Moldova vor fi asigurați și în continuare cu energie electrică în proporție de 100%.

Miercuri Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică a convocat o ședință la care au participat și reprezentanții Gas Natural Fenosa, care susțin că singura soluție existentă astăzi, pentru ca Moldova să nu rămână fără energie electrică, este majorarea tarifului.

Compania Gas Natural Fenosa are datorii de 140 de milioane de lei către furnizorul de energie electrică din regiunea transnistreană, a declarat miercuri Silvia Radu, directorul distribuitorului.

Potrivit acesteia, datoriile s-au acumulat din cauza faptului că tariful la energie electrică pentru consumatorii finali nu a fost majorat din 2012, în condițiile în care de atunci leul moldovenesc s-a depreciat cu peste 60% față de dolarul american, valuta în care este achiziționată energia electrică de către Gas Natural Fenosa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...