„Solicitarea nu este argumentată. Nu o să fie corect dacă o să spun acum ce majorare de tarif va accepta agenţia. Sunt multe componente care duc la stabilirea unor tarife noi. Suntem în proces de analiză a acestor cifre. Interesul nostru este să avem un tarif cât mai corect pentru consumatori şi să nu fie admise abuzuri. Agenţia nu va accepta acele majorări care sunt solicitate”, a declarat Ciobanu.

Totodată, şeful ANRE nu a putut răspunde la întrebarea deputaţilor, când anume agenţia va lua o decizie cu privire la modificarea tarifelor pentru consumatorii finali. Asta în condiţiile în care furnizorul a anunţat că suportă pierderi din cauza neajustării tarifului şi că ar putea reduce livrările cu până la 40 la sută.

„ANRE este condusă de consiliul de administare. Colegii pun pe cântar toate argumentele. Când o să fie gata, consiliul se va întruni în şedinţă publică, iar aceste cifre vor fi dezbătute”, a spus Ciobanu.

 „La şedinţă o să vă aduc facturile la lumină ca să cunoaşteţi realităţile cu care se confruntă cetăţenii”, l-a avertizat deputatul socialist Vasile Bolea
 
Totodată, şeful ANRE a fost luat la trei parale de preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, Veaceslav Untilă, pentru că acesta a ignorat ieri şedinţa în cadrul căreia s-a discutat despre riscurile sistării livrărilor de curent

 „Pentru cei care găsesc motive să nu vină la Comisie, o să începem procedura de demitere. Nu am făcut acest lucru că nu am avut ce face”, a spus Untilă.

Precizăm că acum trei zile, Gas Natural Fenosa a avertizat că din cauza datoriilor acumulate faţă de Centrala de la Cuciurgan ar putea să fie nevoită să reducă alimentarea consumatorilor cu energie electrică cu până la 40 la sută. Gas Natural Fenosa cere o majorare de la un leu şi 52 de bani pentru un kw/h până la 2 lei şi 66 de bani.

O solicitare din partea companiei privind majorarea tarifului la energia electrică se află pe masa ANRE de la începutul acestui an. Motivul invocat este devalorizarea monedei naţionale, care ar genera pierderi lunare de circa 80 de milioane de lei. 

Tariful nu a fost actualizat din 2012 când un dolar costa 11 lei şi 80 de bani, în condiţiile în care astăzi cursul afişat de BNM este de 18 lei şi 84 de bani. Pe lângă Gas Natural Fenosa, solicitări de scumpire a luminii au parvenit şi din partea Red Nord şi Red Nord Vest.