Actualitate

Autorităţile sud-coreene au pus sub sechestru o navă care ar fi transferat petrol rafinat către Coreea de Nord

Autorităţile vamale din Coreea de Sud au preluat vasul Lighthouse Winmore când a intrat în portul Yeosu. Nava ar fi transferat 600 de tone de petrol rafinat către o navă nord-coreeană la 19 octombrie.

Rezoluţia 2375 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată în luna septembrie, interzice ţărilor membre să transfere de la o navă la alta orice bunuri destinate Coreei de Nord. Rezoluţia 2397 permite unei ţări să pună sub sechestru şi să inspecteze o navă, în baza unei suspiciuni privind implicarea în activităţi interzise cu regimul nord-coreean.

Nava Lighthouse Winmore ar fi trebuit să ducă petrolul rafinat în Taiwan, dar a transferat carburantul navei nord-coreene Sam Jong 2 şi altor trei nave din afara Coreei de Nord, în cadrul unei operaţiuni în apele internaţionale din Marea Chinei de Est.

,,Acţiunile întreprinse vor fi raportate comisiei ONU privind sancţiunile împotriva Coreei de Nord. Acest caz este unul tipic pentru Coreea de Nord, care eludează în mod inteligent sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU, prin utilizarea reţelelor sale ilegale", a anunţat guvernul de la Seul.

Oficialii sud-coreeni au precizat că au împărtăşit informaţii cu Statele Unite pentru detectarea tranzacţiei ilegale. Navă cu pavilionul din Hong Kong va rămâne timp de şase luni în Coreea de Sud.

Joi, preşedintele american Donald Trump s-a declarat ,,foarte dezamăgit" că Administraţia din China alimentează cu petrol Coreea de Nord, avertizând că din această cauză nu se va putea ajunge la soluţionarea pe cale paşnică a crizei nord-coreene. Însă China a respins acuzaţiile, dând asigurări că nu a încălcat deloc embargoul impus Coreei de Nord de către ONU.

Sursa: Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *