15:29:16 16.04.2024
Stiri

UTIL // Planta care alungă DEPENDENȚA de tutun

Știri 29.12.2017 20:30 Vizualizări2529 Autor: Ziarul National
UTIL // Planta care alungă DEPENDENȚA de tutun Sursa: realitatea.net


Numită şi „trestia mirositoare”, obligeana este folosită pentru tratarea bolilor de stomac, calmează spasmele intestinale, combate constipaţia, redă pofta de mâncare și alungă dependența de tutun.

Obligeana este renumită pentru efectele sale dezinfectante, antispastice, carminative, astringente, sedative, analgezice, depurative, antitoxice și anti-tabagice.

Conține ulei volatil, heterozide amare, amidon, saponine, tanin, vitamina C. În scop fitoterapeutic se utilizează rădăcina sau rizomii. Se recoltează toamna, în perioada octombrie-noiembrie, sau primăvara. Rizomii se spală, se despică și se lasă să se usuce până devin casanți.

Stimulează stomacul leneș

Indigestia, digestia dificilă, hiposecreţia gastrică, ulcerul gastric şi duodenal – pot fi tratate cu macerat de obligeană. Aceste boli se vindecă în câteva săptămâni prin consumul a 100 ml macerat la rece cu 20-30 de minute înainte de fiecare masă.

Acelaşi macerat la rece, luat câte un pahar dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara, înainte de cină, are acţiune asupra constipaţiei atonă şi psihică, cu efect ce depăşeşte acţiunile laxativelor clasice. În cazurile de ulcer şi gastrită cu un puternic substrat emoţional este mult mai recomandată administrarea sub formă de pulbere.

Ajută la îmbunătățirea memoriei

Pentru îmbunătăţirea memoriei, mai ales la copii şi la vârstnicii suferinzi, se recomandă ca, în fiecare zi, dimineaţa şi seara, să se ia câte un vârf de cuţit pulbere pusă într-o linguriţă de miere.

La starea de anemie accentuată se recomandă să consumi zilnic un ceai de obligeană. Se prepară prin infuzie din 15 grame de rizom mărunțit cu 200 ml apă clocotită. Se beau trei linguri pe zi, câte una înaintea fiecărei mese.

Te scapă de fumat

Planta este recomandată persoanelor dependente de tutun sau alcool. Taie pofta de a fuma și susține organismul pe perioada de dezintoxicare. Astfel, rădăcina de obligeană mestecată încet dezobișnuiește fumătorii de tutun.

Atenție!

Obligeana este interzisă gravidelor, deoarece poate provoca avort spontan. De asemenea, nu se recomandă nici femeilor care alăptează.

Sursa: realitatea.net



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md