În spatele operaţiunii se află transportatorul suedez Nobina, care cooperează cu experţi de la Ericsson, SJ, KTH, Klövern, Urban ICT Arena şi primăria Stockholm.

“Aceasta este o decizie istorică care promovează dezvoltarea noilor tehnologii, importante pentru evoluţia societăţii. Este nevoie de o cercetare extinsă şi multe încercări pentru a dezvolta o reţea autonomă de trafic rutier într-un mod sustenabil şi sigur”, a afirmat directorul Agenţiei Suedeze de Transport, Jonas Bjelfvenstam, potrivit publicaţiei.

Autobuzele vor circula între mall-ul Kista şi Victoria Tower din nordul capitalei Suediei. Traseul are o lungime de 1,5 kilometri, iar autovehiculele vor circula cu o viteză de 20 de kilometri pe oră cu ajutorul sistemelor GPS şi a senzorilor.

Autobuzele nu au volan, dar vor putea fi manevrate manual în caz de nevoie. Un şofer se va afla mereu la bordul autovehiculelor pentru a prelua controlul în cazul unei situaţii de urgenţă. Accesul va fi gratuit, autobuzele vor putea transporta 12 pasageri odată şi vor începe să circule de la mijlocul lunii ianuarie.