Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

19 Aprilie, 2024

ANRCETI participă la summit-ul asociaţiilor ce întrunesc autorităţile de reglementare a telecomunicaţiilor din ţările din Europa şi America Latină

O delegaţie a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), condusă de directorul adjunct al acestea, Corneliu Jaloba, participă, în perioada 2 – 3 iulie, la summit-ul asociaţiilor ce întrunesc autorităţile de reglementare a telecomunicaţiilor din ţările din Europa şi America Latină. Evenimentul se desfăşoară la Barcelona, Spania, şi este găzduit de autoritatea spaniolă de reglementare a pieţelor şi concurenţei (CNMC).

Summit-ul reuneşte, pentru prima dată, delegaţii din partea a patru organizaţii: Asociaţia reglementatorilor europeni pentru comunicaţii electronice (BEREC), Forumul reglementatorilor în telecomunicaţii din America Latină (REGULATEL), Grupul reglementatorilor pentru telecomunicaţii din ţările bazinului Mării Mediterane (EMERG) şi Grupul autorităţilor de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice din statele Parteneriatului Estic (EaPeReg), grup din care face parte şi ANRCETI. Ultimele două organizaţii au fost invitate să participe la summit de către conducerea BEREC. Scopul acestui summit este de a consolida dialogul reprezentanţilor BEREC cu omologii săi din ţările bazinului Mării Mediterane, Americii Latine şi Parteneriatului estic (PaE).

Pe lângă schimbul de experienţă între delegaţiile autorităţilor din diferite ţări, participanţii la summit vor dezbate multiple aspecte ale provocărilor noului ecosistem de Internet pentru sectorul de telecomunicaţii. În agenda summit-ului sunt incluse probleme actuale legate de accesul şi conectivitatea la reţelele de generaţia următoare (NGN), desfăşurarea acestora în zonele rurale şi izolate, de dezvoltarea serviciilor în bandă largă şi standardele de calitate a acestora din punctul de vedere al consumatorilor. La ultima sesiune a summit-ului, reprezentanţii ANRCETI vor prezenta evoluţia serviciilor în bandă largă în R. Moldova şi a gradului de satisfacţie a consumatorilor acestor servicii.

În finalul summit-ului, participanţii la el urmează să stabilească mecanismul de derulare în continuare a cooperării între cele patru organizaţii şi viitoarele activităţi ale acestora.

La începutul lunii decembrie 2014, preşedinţii în exerciţiu ai BEREC şi EaPeReg au semnat la Bruxelles un Memorandum de înţelegere privind cooperarea între cele două organizaţii. Acesta urmăreşte încurajarea relaţiei de cooperare între părţi şi sprijinirea eforturilor acestora în scopul abordării eficiente a provocărilor actuale şi viitoare ale procesului de reglementare a sectorului de comunicaţii electronice.

Grupul EaPeReg întruneşte autorităţile de reglementare a comunicaţiilor electronice din cele şase ţări ale PaE (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, R. Moldova şi Ukraina). Grupul a fost constituit în septembrie 2012 la reuniunea de la Chişinău a autorităţilor de reglementare din ţările menţionate. Grupul EaPeReg are misiunea de a asigura schimburi regulate de informaţii şi experienţă între reglementatorii din statele PaE şi UE, armonizarea cadrului juridic naţional din ţările PaE cu standardele UE şi aplicarea celor mai bune practici europene de reglementare.

2 iulie 2015

Ultima actualizare: 2/07/2015