Renato Usatîi, îndeamnă CMB, unde PN are majoritatea, să inițieze un referendum pentru demiterea sa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primarul general al municipiului Bălți, Renato Usatîi, cere Consiliului Municipal Bălți (CMB), unde „Partidul Nostru” deține majoritatea, să inițieze procedura de convocare a unui referendum local pentru demiterea sa din funcție. Asta pentru a pune capăt speculațiilor și tentativelor organizate, potrivit lui, la nivel central, care au drept scop denigrarea sa.

Potrivit legii, un referendum local pentru revocarea primarului poate fi inițiat fie de zece la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot sau 2/3 din numărul consilierilor aleși. Fracțiunea „Partidului Nostru” deține majoritatea în Consiliul Municipal Bălți, iar astfel poate vota și pentru inițierea referendumului în acest sens.

Mai mult ca atât, potrivit legii, pentru ca un primar să poată fi demis, pentru revocarea acestuia trebuie să voteze un număr mai mare decât numărul alegătorilor care au votat pentru alegerea sa. Astfel, dacă Renato Usatîi a ales din primul tur de 72% din numărul participanților la vot, pentru demiterea acestuia ar trebui să voteze un număr similar de alegători. Cu toate acestea, potrivit liderului „Partidului Nostru”, dacă pentru demiterea sa va vota cel puțin 51% din participanții la referendum, cu condiția prezentării aceluiași număr de alegători, ca și la alegerile locale din 2015, atunci el își va da demisia.

„Stimați bălțeni, dacă voi decideți că eu trebuie să plec, o spuneți la referendum și am închis întrebarea. Vă spun încă odată: 50% plus un vot și eu vă dau cuvântul că plec. Nu mă voi ține de scaun. Dar nu voi avea remușcări că nu am încercat să rezolv asta”, a spus Renato Usatîi în cadrul unei apariții live pe pagina sa de Facebook.

În cazul în care bălțenii își vor demonstra susținerea pentru primarul ales, Usatîi le-a cerut acestora să nu mai fie atât de indiferenți de acțiunile oponenților săi.

Renato Usatîi a menționat că CMB se poate convoca într-o ședință extraordinară în decurs de trei zile de la venirea propunerii în acest sens. Astfel, ținând cont că până la Revelion au mai rămas zile numărate, acesta a propus să înceapă „un nou an, de la o filă albă”.

Nu în ultimul rând, primarul de Bălți promite să compenseze în săptămâna următoare referendumului, toate cheltuielile pe care le va suporta Comisia Electorală Centrală pentru organizarea acestuia, fie sub formă de bani, fie în calitate de


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...