/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

/VIDEO/ Extinderea Grădinii Zoo va costa primăria Chișinăului cinci milioane de euro. Vor fi aduse girafe, elefanți și crocodili

28 decembrie 2017, ora 18:02

Momentan, Grădina Zoologică se întinde pe o suprafață de 10 hectare. În următorii trei ani, teritoriul se va extinde cu încă 14 hectare. „Ideea de extindere există deja de opt ani de zile, conceptul de dezvoltare a fost elaborat cu specialiștii din Cehoslovacia”, spune Dumitru Ciobanu, director adjunct pe gospodărie.

Deocamdată, pe cele 14 hectare au fost construite doar căile de acces, un lac, o stație electrică și apeductul. Administrația își propune să construiască pe acest teren voliere noi pentru animale.

Prioritare sunt volierele pentru urși, deoarece spațiul în care trăiesc acum aceste animale este prea mic și, chiar dacă anual se fac reparații cosmetice, încăperile se dărâmă.

„Animalele de fiecare dată fărâmă, rup, sparg, sapă, rod. De fiecare dată dormim cu frica în sân. Sunt posibilități de a sparge volierul și de a ieși afară”, susține directorul adjunct pe gospodărie.

Odată cu extinderea teritoriului Grădinii Zoologice, aici vor fi aduse și mai multe specii de animale, inclusiv girafe, elefanți și crocodili. Deocamdată, însă, în Moldova nici specialiști care să îngrijească astfel de animale nu sunt.

„Ca să întreții un elefant trebuie să ai specialiști bine pregătiți care a lucrat cu asemenea animale. Ca să aduci o girafă trebuie să ai specialiști care au trecut niște cursuri”, menționează Dumitru Crudu.

Vizitatorii salută inițiativa extinderii Grădinii Zoologice.

„Dacă au cu ce le ține și le hrăni, de ce nu?”

„Aș vrea ca volierele animalelor să fie mai spațioase. Au foarte puțin loc și asta nu e bine”.

„Ar fi bine să o facă mai mare. Să aducă niște animale care nu sunt la noi”.

Deocamdată Consiliul Municipal Chișinău a aprobat doar conceptul, nu și proiectul, de extindere și renovare a Grădinii Zoologice. În concept se menționează că pe acest teritoriu ar urma să fie construite doua restaurante, dar și terenuri de joacă pentru copii. Nu se știe deocamdată cine va construi restaurantele. Lucrările ar urma să se încheie, conform conceptului aprobat, în 2021. În total, proiectul va costa Primăria aproape 5 milioane de euro.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram