/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Cadou de Revelion pentru Dodon. Președintele urmează să fie suspendat din funcție repetat

missing
28 decembrie 2017, ora 18:25

Nu a trecut nicio zi de când președintele Igor Dodon a anunțat că a refuzat repetat candidaturile noilor miniștri, că democrații au cerut deja ajutor Curții Constituționale. Ei au solicitat magistraților să examineze sesizarea lor în regim de urgență. Ca și în cazul ministrului Apărării, grupul de deputați a cerut Curții să constate circumstanțele care justifică instituirea interimatului funcției de președinte.

„Sperăm că poate chiar până la Crăciunul pe stil vechi să avem deja un Guvern absolut funcțional. Și astfel în ajun de Revelion, deci ne pare rău că dăm de lucru și judecătorilor CC și facem un astfel de cadou probabil nu foarte plăcut președintelui țării, dar el este cel care a generat acest blocaj”, a spus Sergiu Sîrbu, secretaru fracțiunii PDM.

Șeful statului consideră că, prin aceste candidaturi, Guvernul nu va fi depolitizat, ci, din contra, se va produce o reactivare a unor foști actori politici.

„Să fie foarte clar pentru cei din majoritatea parlamentară și Guvern – eu nu am de gând să cedez în această situație. […] Majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Constituției, președintele poate refuza o singură dată propunerea premierului. Anterior, șeful statului a refuzat să-l învestească în funcție pe ministrul Apărării Eugen Sturza. Decretul a fost semnat atunci de șeful Parlamentului Andrian Candu, în calitate de președinte interimar. Săptămâna trecută, Vlad Plahotniuc a anunțat remanieri la Guvern, menționând că va aduce în cabinetul de miniștri 7 „tehnocrați”. În lista lui Plahotniuc se regăsesc cei doi foști prim-miniștri, care au semnat garanțiile bancare pentru creditarea băncilor devalizate în timpul celebrului „jaf al secolului” – Iurie Leancă și Chiril Gaburici, dar și ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase – toți trei provenind din echipa PLDM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram