11:07:55 19.04.2024
Stiri

Întrebarea lui Ghimpu către premierul Filip: „Dacă 90% din cei menționați în raportul Kroll sunt onești, de ce țineți lista ascunsă sub preș?”

Politică 28.12.2017 09:28 Vizualizări4962 Autor: Ziarul National
Întrebarea lui Ghimpu către premierul Filip: „Dacă 90% din cei menționați în raportul Kroll sunt onești, de ce țineți lista ascunsă sub preș?”


Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, consideră drept „halucinantă” declarația premierului Pavel Filip, potrivit căreia, „dacă ar fi acum să facem publice toate numele care se găsesc în acest raport (raportul companiei „Kroll” care investighează furtul miliardului - n.r.), eu vă asigur că 90% din aceste nume sunt oameni absolut oneşti, dar care pur şi simplu au fost în acest circuit. De aceea, nu pot fi făcute publice aceste nume”.

„O apreciere halucinantă, dacă ținem cont de faptul că n-a spus-o un om simplu, ci un prim-ministru în funcție, care trebuie să fie un exemplu de echidistanță și grijă pentru bugetul statului (probabil, această „apreciere” i-a fost „sugerată” de consilierul său… Pentru că, în afară de miliardul furat, dacă mai luăm în calcul și transferul în băncile de peste hotare a 16 miliarde de lei veniți de la BNM către cele trei bănci (BEM, Banca Socială și Unibank), – adică și acesta tot un furt, – atunci e vorba nu doar de 1 miliard, ci de tocmai 2 miliarde!!! Și atunci, cum să cataloghezi pe cei 90% din cei indicați în raportul Kroll-2 drept „oameni onești”?!!! Interesantă concluzie: miliardele furate, băncile falimentate, cei implicați fiind oameni absolut onești, imaculat de „cinstiți”!”, constată Mihai Ghimpu într-o postare pe blogul său.

CITIȚI și SINTEZA celui de-al doilea raport de investigație al companiilor Kroll și Steptoe & Johnson: „Împrumuturile acordate de cele trei bănci din R. Moldova societăților din „grupul Șor” au totalizat 2,9 miliarde de dolari între 2012 și 2014”

Liberalul se mai întreabă „ce fel de logică trebuie să ai, ca să-i numești „onești” pe oamenii, cărora le împrumuți bani, iar ei nu-i întorc”?

„Poate Prim-ministrul vorbește despre altfel de onestitate? Poate el are în vedere „onestitatea” față de persoana, pentru care omul a fost impus să ia aceste credite, lui revenindu-i un mic procent, iar ceilalți bani ajungând în buzunarul „comanditarului”? (...) Față de cine au fost „onești” cei 90% din lista celor incluși în raportul Kroll-2, lumea cred că poate singură să-și imagineze. Oare nu cumva anume din acest motiv sunt protejați așa de tare cei din listă, fiind declarați „onești”? Or, dacă nu este nimic de ascuns, atunci la ce bun să pui lista sub preș, de parcă ar fi cel mai mare secret de stat, lăsând loc pentru interpretări ? Așa că, până nu va fi publicat raportul Kroll-2 INTEGRAL, vom avea dreptul să credem cu toții că CINEVA ANUME nu-și dorește acest lucru, pe motive că figurează singur în listă. Și că prim-ministrul P. Filip tocmai de asta este nevoit să ne convingă pe noi, muritorii de rând, că nu-i obligatoriu să cunoaștem tot raportul, inclusiv lista „oneștilor”, mai scrie Ghimpu.

În aceeași postare pe blog, liberalul amintește că la interpelarea sa privind desecretizarea listei creditelor neperformante, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a invocat secretul anchetei: „Atunci am înțeles, că de fapt nu este vorba despre secretul anchetei, ci despre secretul Guvernării, lucru confirmat prin publicarea raportului Kroll în sinteză”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md