(video, doc) Universitatea #diez. O listă de prezentări și resurse utile din cadrul programului Mihaelei Șerpi din Danemarca

23795360_760314397493619_6394028666769258661_n

După o scurtă (sau lungă) pauză, în care studenții noștri și-au susținut examenele de final de semestru, revenim să vă povestim despre experiențele lor academice de peste hotarele țării. Mihaela Șerpi ne povestește că programul său, Nutriție Globală și Sănătate de la Metropolitan University College, îmbină foarte bine utilul cu plăcutul. La orele din acest semestru, profesorii săi (cu care ne-a făcut cunoștință într-un articol anterior) folosesc diverse materiale, pe lângă clasicele prezentări PDF, astfel încât să le capteze atenția studenților sau să-i provoace la dezbateri.

Programul a fost creat în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, profesorii folosesc materiale și informații din rapoartele prezentate de organizația respectivă, prezentându-le ca fiind veridice. În planul de pregătire pentru ore, deseori găsim rapoarte sau articole scrise de specialiștii din aceste organizații. Printre acestea: „Ce este sănătatea și care sunt factorii care o influențează?”, „Deficiența de iod, fier și vitamina A în țările în curs de dezvoltare”, „Sănătatea ca o problema politică” etc.

Câteva linkuri utile:

Double burden of malnutrition

Birth in Europe in the 21st century

The double burden in malnutrition. Policy brief

Global Nutrition Report, 2017

The Solid Facts, second edition

De asemenea, ei folosesc diferite date și informații de la UNICEF sau Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul Națiunilor Unite (UN). La lecțiile de Nutrition in International Perspective, profesorii ne-au arătat postere de la UNICEF, doar pentru a iniția o discuție despre cât de contradictorii pot fi unele subiecte legate de nutriție, cum ar fi: cantitatea de sare care trebuie să fie consumată ș.a.m.d. Mai mult ca atât, aceștia nu ezită să menționeze că orice raport, chiar dacă acesta este efectuat de o organizație internațională, trebuie să fie analizat din perspectiva unei gândiri critice, pentru ca noi ne-am creat impresia ca toate acțiunile întreprinse de aceste organizații sau materialele elaborate (cum ar fi acest poster) sunt corecte.

Un alt subiect foarte interesant îl reprezintă Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2030, printre care sunt: zero foame, sănătate și stare de bine, ape curate și igienă, fără sărăcie, creștere economică, egalitate de gen, industrie, inovație și infrastructură, toate acestea fiind într-o relație de interdependență cu nutriția.

O altă prezentare utilă pe tema „The Sustainable Development Goals: where does nutrition fit in” o puteți găsi AICI.

Specialitatea dată este tangențială cu medicina, totuși, diferența majoră este că noi prevenim bolile prin intermediul nutriției, de aceea profesorii ne recomandă să căutăm răspunsuri la întrebările noastre pe site-ul pubmed.gov. Pe acest site putem găsi articole, cercetări, noutăți pe diferite teme legate de sănătate. PubMED Health aparține Centrului Național de Informare Biotehnologică (NCBI) din cadrul Bibliotecii Naționale de Medicină din Statele Unite. Pentru studenții care învață la Medicină ar fi o sursă foarte bună de informare pentru prevenirea și tratarea bolilor.

La lecțiile de fiziologie obișnuiam să privim filmulețe din această sursă, pentru a înțelege și mai bine procesele care au loc în sistemele noastre de organe.

La lecțiile de nutriție, profesorul ne încurajează să vizionam videouri în care se vorbește despre stilul de viață al vegetarienilor sau veganilor și să identificăm greșelile.

Un alt scop este să conștientizăm cât de important este să găsim o sursă veridică de informație pentru a evita luarea unor decizii, care pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre.

La obiectul de Comunicare Interculturală am urmărit dezbaterile dintre Donald Trump și Hillary Clinton pentru a înțelege și mai bine caracteristicile metodelor de persuasiune (logos, ethos și pathos).

Discursurile TEDx nu lipsesc de la orele de Comunicare Interculturală și chiar nutriție. Datorită acestor discursuri noi putem înțelege lucrurile mult mai bine, din perspectiva unor specialiști care au trăit diferite experiențe în promovarea nutriției:

În acest discurs se vorbește despre importanța alăptatului și cât de important este pentru femeile care au dat naștere unui copil să fie susținute și informate, mai ales în contextul în care, alăptatul asigură dezvoltarea și creșterea copilului și reduce riscul de obezitate în viitor.

Câteva prezentări studiate la ore:

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente