Potrivit ONG-iştilor, editorul revistei „Acasă” a declarat că ieri redacţia şi-a achitat integral datoriile, însă administraţia tipografiei oricum refuză să imprimeze ediţia curentă a revistei.

Semnatarii declaraţiei consideră inadmisibilă o asemenea atitudine faţă de o publicaţie periodică, fapt care provoacă diverse interpretări, cu atât mai mult că redacţia afirmă că refuzul de a tipări revista este condiţionat de excluderea unor materiale critice la adresa guvernării. Este vorba despre un fragment dintr-un articol semnat de Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle şi o caricatură realizată de Alexandru Eftode pentru Europa Liberă.

Autorii declaraţiei mai spun că asemenea acţiuni pot fi considerate drept cenzură şi împiedicare intenţionată a activităţii mass-media. Astfel, ei solicită administraţiei Întreprinderii de Stat Editura „Universul” să ofere explicaţii publice în legătură cu acest caz şi să asigure o colaborare deschisă cu toate publicaţiile periodice, fără a introduce restricţii ilegale şi identificând soluţii pentru a nu periclita activitatea acestora.

Menţionăm că săptămâna trecută tipografia care de aproape 20 de ani publică ziarele şi revistele editate de jurnalistul Nicolae Josan a refuzat să o mai facă din cauza unui material în care este criticat şeful PD, Vladimir Plahotniuc, dar şi preşedintele Igor Dodon.

Nicolae Josan a specificat că a fost somat de către şeful tipografiei să renunţe la articolul respectiv, în caz contrar numărul curent al revistei „Acasă” nu va mai apărea. Solicitat atunci pentru o reacţie, administratorul Editurii „Universul”, Iurie Gabura, a invocat o datorie de 27 de mii de lei pe care Nicolae Josan o avea faţă de tipografie.