Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

29 Martie, 2024

În primul semestru, încă 30 de doritori au obţinut dreptul de a activa pe piaţa comunicaţiilor electronice

În prima jumătate a anului curent, încă 30 de persoane juridice au fost înscrise de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) în Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, fapt ce confirmă că ei au obţinut, în baza regimului de autorizare generală, dreptul de a furniza reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice. La 1 iulie 2014, numărul total de persoane care deţin dreptul de a activa pe această piaţă a atins cifra de 529.

Din cei 30 de furnizori înscrişi, în primul semestru al anului curent, în Registrul public, 22 – sunt persoane noi intrate pe piaţă, iar 8 – foşti deţinători de licenţe tehnice pentru activităţi în domeniul telecomunicaţiilor şi informaticii, obţinute, până în anul 2008, în condiţiile Legii telecomunicaţiilor care acţiona în perioada respectivă. Totodată, în perioada de raport, 13 furnizori au fost radiaţi, în baza cererilor depuse, din Registrul public al furnizorilor pe motiv că nu desfăşurau activităţi în acest domeniu.

Din totalul de 529 furnizori înscrişi în Registrul public, majoritatea absolută deţin dreptul de a furniza atât reţele, cât şi servicii publice de comunicaţii electronice. Cei mai mulţi furnizori (390) sunt autorizaţi să furnizeze reţele terestre cu acces la puncte fixe. 221 de furnizori deţin dreptul de a furniza servicii de acces la Internet, 206 – servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, 158 – servicii transmisiuni de date, 134 – servicii de telefonie şi 82 de furnizori – servicii de linii închiriate.

Regimul de autorizare generală a activităţilor în domeniul comunicaţiilor electronice se aplică de către ANRCETI, cu începere din septembrie 2008. Această procedură se rezumă la faptul că persoana fizică sau juridică care intenţionează să furnizeze reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice depune la ANRCETI o notificare, după care îşi poate începe activitatea. ANRCETI, în cel mult 7 zile de la notificarea începerii activităţii, eliberează solicitantului o declaraţie informativă tip ce confirmă depunerea notificării şi înscrierea acestuia în Registrul public al furnizorilor, precum şi condiţiile autorizării generale, care stabileşte drepturile şi obligaţiile furnizorului.

Procedura de autorizare generală este gratuită, iar dreptul de a furniza reţele şi servicii se acordă pe un termen nelimitat.

7 august 2014

Ultima actualizare: 7/08/2014