Comisia parlamentară securitate a chemat la raport Ministerul Economiei, Agenţia pentru Reglementare în Energetică, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi distribuitorul de energie electrică Gas Natural Fenosa pentru a examina riscurile sistării livrărilor de curent.

Astfel, şefa de la Fenosa le-a spus parlamentarilor că dacă energia electrică nu se va scumpi, compania nu va putea plăti datoriile faţă de Centrala de la Cuciurgan, de la care cumpără lumina şi care, la rândul său, ameninţă cu sistarea livrărilor. Ar fi vorba despre datorii de 140 de milioane de lei care s-ar fi acumulat începând cu 2012, dar mai ales în 2014, din cauza deprecierii leului faţă de dolar.

În această ordine de idei, preşedintele Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, a declarat: „Am ajuns în situaţia când deja nu mai acoperim plăţile pentru energie electrică. Nu este un capriciu este o situaţia care a fost provocată de situaţiile în care a ajuns sectorul bancar din Republica Moldova”.

Revizuirea tarifului la energia electrică ar fi justificată, spune reprezentantul SIS, potrivit căruia, furnizorul de energie electrică din stânga Nistrului ar putea utiliza aceste datorii pentru a şantaja Chişinăul cu sistarea livrărilor în prag de iarnă.

Totodată, şeful de direcţie Andrei Pascarenco a spus că „nu excludem posibilitatea declanşării unor provocări din partea factorilor secesionişti prin sistări a energiei electrice eventual spre iarnă din considerente geopolitice, nu economice”.

Responsabilii de la SIS spun, însă, că aceste riscuri nu sunt o noutate pentru autorităţi, pentru că în ultimii doi ani, instituţia ar fi informat, cu regularitate, preşedinţia, Guvernul şi conducerea Parlamentului despre pericolul ce planează asupra sistemului energetic. Purtătorul de cuvânt al premierului şi consilierul spicherului nu au răspuns la telefon pentru a oferi comentarii. La rândul său, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, confirmă că şeful statului a fost informat, dar spune că preşedinţia a procedat ca de obicei în asemenea cazuri - informaţiile au fost redirecţionate către instituţiile competente. Deputaţii din cadrul comisiei securitate au avut reacţii diferite la explicaţiile oferite de SIS şi Gas Natural Fenosa.

O solicitare din partea Gas Natural Fenosa privind majorarea tarifului la energia electrică se află pe masa ANRE de la începutul acestui an. Motivul invocat este devalorizarea monedei naţionale, care ar genera pierderi lunare de circa 80 de milioane de lei. Acum două zile compania a avertizat că din cauza datoriilor acumulate faţă de Centrala de la Cuciurgan ar putea să fie nevoită să reducă alimentarea consumatorilor cu energie electrică cu până la 40 la sută. Gas Natural Fenosa cere o majorare de la un leu şi 52 de bani pentru un kw/h până la 2 lei şi 66 de bani. Tariful nu a fost actualizat din 2012 când un dolar costa 11 lei şi 80 de bani, în condiţiile în care astăzi cursul afişat de BNM este de 18 lei şi 84 de bani. Pe lângă Gas Natural Fenosa, solicitări de scumpire a luminii au parvenit şi din partea Red Nord şi Red Nord Vest.

Potrivit unui comunicat expediat presei, ANRE anunţă că va examina solicitările distribuitorilor de energie electrică, fără a preciza când se va întâmpla acest lucru.