/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Slujbă bisericească de Crăciun. Creștinii ortodocși de stil nou au venit la sfânta împărtășanie

missing
25 decembrie 2017, ora 17:07

După 40 de zile de post, creștinii-ortodocși, care sărbătoresc Crăciunul pe stil nou, au venit la biserică pentru a primi sfânta împărtășanie. Enoriașii spun că pentru ei Nașterea Domnului este sărbătoarea sufletului.

E o sărbătoare minunată, care aduce pace, liniște în suflet, bunăstare, bunăvoință”.

Acest tânăr spune că s-a întors de la studii de peste hotare pentru a sărbători Nașterea Domnului în sânul familiei.

E foarte importantă, pentru că ne reunește și ne aduce pe toți acasă”.

În timp ce unii creștini sărbătoresc Nașterea Domnului doar pe stil nou, pentru alții și data de 7 ianuarie este sărbătoare.

Și pe stil vechi sărbătorim, și pe stil vechi. E o sărbătoare importantă pentru noi – familie, copii”.

Pe stil vechi eu nu sărbătoresc, fiindcă sărbătoresc pe stilul cela care trebuia să sărbătorească toți enoriașii care vorbesc limba română”.

După slujbă, oamenii spun că vor merge acasă să aranjeze masa de sărbătoare.

Am făcut și bucate câte ceva, din puterile noastre câte le avem”.

– Noi ne ținem de bunica în zilele de sărbătoare. – Bunica a pregătit bucate pentru voi? – Da, deja a sunat și a spus că pune la foc friptura.

De aici în colo se deschide a doua parte a Bibliei, de aici pornește noul Testament, de la ziua bunăvestirii, de la Nașterea Mântuitorului Isus Hristos. De aici în colo merg toate sărbătorile pe care le avem noi așezate, până la sărbătorile de Paști”, predică Protoiereul Ioan, parohul Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla”.

După slujbă, enoriașii au ascultat colinde, iar copiii au primit daruri de la Moș Crăciun.

Portocale, bomboane. Sunt fericit foarte mult”.

Portocale și bomboanele. Astăzi este ziua de naștere a lui Isus Hristos”.

Crăciunul pe stil nou este sărbătorit de creștinii-ortodocși care se conduc de calendarul gregorian. În timp ce în toată lumea, nașterea Domnului este sărbătorită o singură dată, cinci țări din lume, între care și Moldova, sărbătoresc Crăciunul de două ori – pe 25 decembrie și pe 7 ianuarie.

Reporter: Veronica Vacari
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram