/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ „Seară de Colind” la Todirești. Colindătorii au fost primiți cu pâine și sare, iar răsplătiți au fost cu colaci și vin roșu

missing
25 decembrie 2017, ora 17:40

În fiecare an, pe o scenă improvizată, frumos amenajata, la Todirești, răsuna cele mai frumoase colinde. Localnicii păstrează tradiția și organizează festivalul „Seara de Colind”. Astfel, promovează tradițiile și transmit obiceiurile din generație în generație.

Colindul care l-am cântat astăzi a fost cules din sat, dar și din satele de la nordul Republicii Moldova. Ne bucurăm mult pentru sărbătoarea aceasta care ne aduce în casă multă bucurie, bunăstare, simplitate, gingășie dragoste și milostenie”, Zinaida Ciobanu, director Gimnaziul Todirești.

Cu un colind frumos a venit și un grup de fete din satul Chetrosu. Cu unul vechi de zeci de ani de ani a venit colectivul folcloric „Bolboceanca” din satul Bulboaca.

Colinda „Ganagalilei” este colinda de baștină a satului Bulboaca. Se cântă din moși strămoși

Colindăm din entuziasm. Nu avem nici casă de cultură, nu avem nici unde face repetiții și credem că generațiile care vin după noi o să ne urmeze”.

Colectivul „Grădina Dorului” din Anenii Noi a venit cu un întreg recital.

În fiecare an cu cea mai mare plăcere mergem și urăm, colindăm de la casă la casă ca să aducem vestea cea bună. Prin aceste activități noi promovăm tradiția”.

Ne mândrim cu ceea ce avem. O să ne străduim să le transmitem și la copiii și nepoții noștri”.

În anul care vine să fim cu sufletul curat și cu realizări frumoase pentru localitățile noastre”, spune Leonid Zalevschi, primar de Todirești.

Participanții au fost răsplătiți cu aplauze, dar și cu colaci, dulciuri și, evident, cu câte un pahar cu vin. Festivalul este la a 4-a ediție și se desfășoară în ajunul sărbătorii de Crăciun. Anul acesta au participat 14 colective artistice din regiune. După eveniment, unii au pornit cu colindatul prin sat.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram