Juriştii PSRM au depus astăzi contestaţia, la Judecătoria Centru. „Astăzi Partidul Socialiştilor şi-a exprimat dezacordul cu procedura generală de desfăşurare a alegerilor şi a solicitat declararea nulităţii scrutinului din turul II pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. Respectiv, noi solicităm alegeri repetate în condiţiile legii”, a declarat juristul formaţiunii, Maxim Lebidinschi.

Socialiştii susţin că la baza acestei constestaţii au fost multiplele încălcări depistate de către observatorii formaţiunii, precum şi rapoartele membrilor birourilor electorale, dar şi contestaţiile depuse de către observatorii naţionali, transmite IPN.

Printre încălcările invocate de PSRM se numără dispariţia multor buletine din secţiile de votare, dar şi faptul că a fost îngrădit accesul la listele de alegători de bază şi cele suplimentare pentru mai mulţi observatori. 

O altă încălcare gravă despre care vorbesc socialiştii este coruperea membrilor birourilor electorale, dar şi a alegătorilor. Deputatul PSRM Vlad Bătrâncea a menţionat că în acest scrutin a fost îngrădit şi accesul la monitorizarea procesului electoral. „Pe 28 iunie am avut parte de un scrutin murdar”, susţine deputatul.

Potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), după procesarea a 100% de procese verbale, candidatul PL, Dorin Chirtoacă, a învins cu 53,44% din voturile alegătorilor, iar contracandidata sa, socialista Zinaida Greceanîi, a obţinut 46,56% din voturi. Diferenţa dintre voturile acumulate de cei doi candidaţi se estimează la circa 21 de mii de voturi.