Rogozin: Relațiile economice cu Moldova vor depinde de poziţia Chişinăului cu privire la trupele ruse din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Natura relaţiilor economice dintre Rusia şi Republica Moldova vor depinde de poziţia Chişinăului privind trupele ruse de menţinere a păcii din Transnistria, a declarat miercuri vicepremierul rus Dmitri Rogozin, citat de RIA Novosti.

„M-am întâlnit zilele trecute cu vicepremierul moldovean Victor Osipov şi i-am spus clar că relaţiile economice şi comerciale cu Republica Moldova vor depinde de schimbarea poziţiei lor privind trupele ruse de menţinere a păcii, rotaţia grupului nostru militar staţionat în regiunea transnistreană pentru a asigura siguranţa depozitelor de armament”, a declarat Rogozin, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu Guvernul desfăşurată în Duma de Stat.

Rogozin a adăugat că problema constă în faptul că „nu ai cu cine să vorbeşti” la Chişinău, deoarece autorităţile din Republica Moldova s-au schimbat constant.

„Sper că vom putea reglementa o serie de probleme până în toamnă”, a precizat Rogozin.

Transnistria, care nu este recunoscută de către Moscova şi nici de către comunitatea internaţională, şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în urma unui război care a început în 1990 şi s-a încheiat cu un armistiţiu pe 21 iulie 1992.

Armistiţiul a instituit un contingent rusesc de menţinerea păcii 1.200 de militari, meţinut pe teritoriul moldovean până în prezent.

Principalul obiectiv al contingentului rusesc este menţinerea păcii şi protejarea armamentului şi securităţii regiunii separatiste moldovene, în contextul în care în zona în care este menţinut nu au avut loc incidente armate de la armistiţiul din 1992.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...