Bloomberg: „Greci, bine aţi venit în URSS-ul anului 1991″

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Greci, bine aţi venit în URSS-ul anului 1991″, se arată într-un articol semnat de editorialistul Bloomberg Leonid Bershidsky, care face o analiză între criza din Grecia și situația economică din Rusia în perioada prăbușirii Uniunii Sovietice.

„Fiind unul dintre acei care a trăit prăbușirea Uniunii Sovietice, îmi pare foarte rău pentru greci. Dacă la referendumul din 5 iulie ei îi vor respinge pe creditori, vor avea de trecut printr-o experiență similară cu cea trăită de cei născuți în URSS”, arată Bershidsky în material.

„Fiecare țară nefericită este nefericită în felul său, și nu există doi economiști care ar fi de acord unul cu altul”, spune Bershidsky.

„Prin urmare, în ceea ce privește colapsul Uniunii Sovietice și criza Greciei, există mai multe teorii contradictorii, dar rezultatul în ambele cazuri este același: un guvern de stânga incapabil să finanțeze cheltuielile sociale și să asigure cetățenilor o infrastructură funcțională, și lipsa accesului la sursele externe de capital”, continuă analiza.

Dacă guvernul nu va reglementa prețurile, atunci este posibil ca cetățenii din Grecia să experimenteze efectele „terapiei de șoc, care a existat în Rusia în 1992”.

La fel ca în URSS, în 1991, în Grecia a fost introdus controlul circulației capitalurilor. Din această cauză, economia Greciei, în fapt, a încetat să mai fie „complet deschisă”.

„Grecii vor suferi mai puțin dacă turiștii nu vor înceta să călătorească în țara lor. Astfel, grecii vor avea mai multe moduri de a accesa valută decât aveau moscoviții în 1992. În plus, guvernul elen, deși este de stânga, poate evita unele greșeli comise de Rusia, care a acordat împrumuturi mari în noua monedă pentru companii industriale și întreprinderi agricole. Cu toate acestea, există temeri că Atena nu va rezista tentației: Fondul Monetar Internațional nu mai este călare pe guvern, iar austeritatea nu va mai avea suporteri”, se arată în articol.

În cazul în care majoritatea cetățenilor vor vota la referendumul de dumincă „Da”, în țară va avea loc o schimbare de guvern, echipa lui Tsipras va fi înlocuită de oameni care sunt gata să ajungă la compromis, spune Bersidski.

„Cu sprijin din exterior, va fi mult mai bine decât pentru ruși cu un sfert de secol în urmă”, adaugă jurnalistul.

Cei mai mulţi dintre greci susţin că vor vota „nu” la referendumul din weekend privind aprobarea măsurilor propuse de creditori pentru prelungirea programului de asistenţă financiară pentru Grecia, conform rezultatelor unui sondaj dat publicităţii miercuri.

Sondajul realizat de ProRata pentru ziarul Efimerida ton syntakton indică faptul că proporţia acelora care intenţionează să voteze „nu” este de 46%, în timp ce 37% dintre respondenţi au afirmat că vor vota „da”.

Alexis Tsipras le-a transmis grecilor că dacă se pronunţă pentru austeritate să nu se bazeze pe el pentru aplicarea acestor politici, relatează Reuters.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...