Reprezentantul Kremlinului: Rusia nu-i obligată să execute deciziile CEDO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Hotărârile CEDO nu sunt obligatorii pentru Federaţia Rusă, a declarat miercuri în cadrul unei şedinţe a Curţii Constituţionale de la Moscova reprezentantul preşedintelui Putin în respectiva instanţă, Mihail Krotov.

„Obligativitatea executării deciziilor CEDO nu trezește dubii, dar totuși cadrul ei e limitat. Dacă au fost încălcate drepturile omului, atunci hotărârea trebuie executată, dar nu și când e vorba de niște decizii care abordează „handicapurile” legislației naționale sau prevăd modificarea acestei legislații”, a dat explicații Krotov.

Constituția oricărui stat trebuie să aibă prioritate în fața altor legi, inclusiv și cele internaționale, care vin doar să completeze principiile sale, a subliniat reprezentantul Kremlinului.

„În cazul când decizia CEDO intră în contradicție cu cea a Curții Constituționale a Federației Ruse, Moscova, indiscutabil, trebuie să asculte de ultima”, a concretizat Krotov la ședința sus-menționată.

Menționăm faptul că, Curtea Constituțională examinează astăzi interpelarea unui grup de deputați din Duma de Stat de la Moscova prin care ei solicită concretizări cu privire la cum urmează a fi executate deciziile Curții Europene pentru Drepturile Omului în Federația Rusă.

Cea mai răsunătoare decizie CEDO, vizând Rusia, a fost cea în favoarea acționarilor YUKOS, prin care Statul Rus a fost obligat să achite circa 2 miliarde de euro reclamanților. Ministerul justiției de la Moscova a declarat atunci că „nu consideră decizia CEDO corectă și imparțială”.

Amintim că la 19 octombrie 2012, CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educație al unor cetățeni din regiunea transnistreană a Republicii Moldova care studiază în școli cu predare în limba română (în baza grafiei latine) și a obligat-o să achite, în termen de trei luni, câte 6000 de euro celor 170 de reclamanți și 50 mii euro pentru cheltuieli de judecată, decizie ignorată de Rusia și până astăzi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...