Potrivit şefului serviciului de presă al primăriei, Vadim Brânzaniuc, cele 9 milioane de lei au fost prevăzuţi în buget şi sunt alocaţi doar după decizia consiliului. Din cei 800 de angajaţi, 19 nu vor primi niciun leu din cauza că sunt vizaţi în dosare penale. Este vorba de Dorin Chirtoacă, Nistor Grozavu, Mihai Moldovanu ş.a.

Plata premiilor mai depinde de relaţiile angajaţilor cu şefii de direcţii. „Primarul general va decide pentru fiecare persoană care i se subordonează, iar şefii de direcţii, de subdiviziuni vor stabili pentru subalternii lor. Suma alocată este pentru trei salarii de fiecare”, a declarat Valeriu Bogdan, şef al Direcţiei Juridice. Lista nu a fost făcută deocamdată publică, dar după unele surse din cadrul primăriei unii angajaţi vor ridica premii de peste 30.000 de lei.

Unii cu premii, alţii fără salarii

Ştirea despre premiile angajaţilor primăriei a stârnit un val de nemulţumirea medicilor şi cadrele didactice, care nu şi-au ridicat salariile din toamnă. „Angajaţii Primăriei vor ridica câte trei salarii, dar medicii nu şi-au primit lefurile din septembrie”, se revoltă o angajată din acest domeniu.

Nina Savca spune că profesorii din sectorul Botanica nu şi-au ridicat salariile pentru noiembrie, din cauza că nu ar fi sunt bani. „Ei spun că nu sunt bani pentru majorarea salariilor noastre, bucătarii, dădacele din grădiniţe, care primim câte 1000 de lei, dar văd că pentru dânşii găsesc”, menţionează o altă doamnă.

Viceprimarul Ruslan Codreanu a declarat că profesorii şi-au primit salariile. „Pe 18 decembrie, Consiliul Municipal a votat modificarea bugetului municipal 2017 în care au fost incluse 35 de milioane de lei, contribuţia bugetului de stat pentru instituţiile de învăţământ. Primăria a inclus transferurile astfel încât mâine toţi ar trebui să aibă salariile”, a anunţat Codreanu. Dar profesorii spun că nu au primit niciun ban. „E deja 21 decembrie şi bani nu sunt”, ne-a spus Tatiana Dumitraşcu.

Angajaţii primăriilor din localităţi vor primi câte un salariu premiu

În timp ce angajaţii Primăriei Chişinău vor avea parte de trei salarii, cei din localităţi nu-şi permit asemenea daruri generoase, dar asigură cu cadouri copiii din grădiniţe. Primarul satului Mărăndeni, raionul Făleşti, Anatolie Goncearenco, ne-a spus că nu dispune de resurse financiare pentru asemenea premii. „Nici în alţi ani angajaţii primăriei nu au primit premii. Vom oferi cadouri copiilor din grădiniţe, familiilor cu mulţi copii, social-vulnerabile, foştilor angajaţi din învăţământ şi asistenţi medicali”, a menţionat primarul.

Nici angajaţii prămăriei din satul Corlăteni, raionul Râşcani, nu primesc câte un salariu de sărbători. Primarul Victor Cebanu ne spune că subalternii săi primesc un ajutor material când pleacă în concediu. Şi copiii celor trei grădiniţe din satul Talmaza, raionul Ştefan-Vodă, vor primi cadouri de la Primărie. „Din economiile noastre, angajaţilor li se oferă câte un premiu, un salariu de funcţie”, a anunţat primarul Eugeniu Prutean.

Angajaţii primăriei satului Măgdăceşti, raionul Criuleni, vor avea parte de câte un salariu în medie de 3.000 de lei pentru sărbători. Iar 300 de copii şi angajaţii instituţiilor preşcolare vor primi din contul primăriei cadouri, ne-a spus primarul Liubov Cojocari.