Declarațiile ambasadorului Peter Michalko, privind respectarea drepturilor omului în cadrul serviciilor audiovizuale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Adoptarea cât mai rapidă a unui nou Cod al Audiovizualului, care să corespundă prevederilor europene în materie, în principal Directivei Europene pentru Servicii Audiovizuale, precum și asigurarea libertății și pluralismului mass media sunt priorități în cooperarea dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, a declarat Peter Michalko, Șeful Delegației UE.

Peter Michalko, Șeful Delegației UE, cu prilejul Seminarului organizat de CCA în 15 decembrie privind Respectarea Drepturilor omului în cadrul Serviciilor Audiovizuale, a afirmat că libertatea și pluralismul mass media sunt valori și principii prioritare ale drepturilor omului, ceea ce este absolut necesar aceste priorități să existe în Republica Moldova.

„Pentru noi, în UE, libertatea și pluralismul mass media sunt valori și principii fundamentale și prioritare ale drepturilor omului. Pentru Republica Moldova, ca și pentru orice altă țară, acestea trebuie să fie pilonii unei societăți democratice și să asigure pluralismul de opinii politice și corecta informare a cetățenilor – acestea sunt cruciale mai ales într-un an electoral precum 2018″, a afirmat Peter Michalko.

Ambasadorul afirmă că limitarea accesului la informație, a libertății de exprimare prin mijloace legislative de interdicție contravine drepturilor fundamentale ale omului. În acest sens Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi legislaţia are un rol deosebit de important.

„Mass media reprezintă unul dintre partenerii noștri de bază în cooperarea cu Republica Moldova, pe lângă autoritățile statului și societatea civilă. Relația de parteneriat și Asociere politică, integrare economică pe care o avem cu Republica Moldova este mult mai profundă și complexă decât până acum. O implementare de succese a acesteia necesită o mass media liberă și pluralistă și o bună cooperare cu instituțiile statului, precum CCA. În acest sens, CCA are un rol deosebit de important, dat și de legislație de altfel, care îl împuternicește cu dreptul de a monitoriza și sancționa prezența conținutului audiovizual care contravine drepturilor omului și promovează discursul de ură, discriminarea pe bază de gen, religie, ura etnică sau care dezinformează masiv cetățenii” a spus Șeful Delegației UE, Peter Michalko.

Potrivit ambasadorului, Uniunea Europeană va continua să monitorizeze aspectele ce țin de libertatea mass media și îndeplinirea standardelor europene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...