„Nu avem nici o încercare de măsuri care ar proteja spaţiul mediatic moldovenesc. Nu există măsuri care să asigure cel puţin o protecţie minimă. Au auzit cu toţii noutatea că Federaţia Rusă a decis să aloce 7 miliarde de ruble către două companii de televiziune, care propagă politica Kremlinului, iar una dintre aceste companii este privată. Consiliul Coordonator al Audiovizualului a interzis retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a canalului de televiziune „Rossia 24”, dar această decizie până la urmă nu se respectă. Ne confruntăm cu lipsa capacităţii Guvernului de a vedea lucrurile într-o perspectivă îndelungată”, a declarat Petru Macovei, în cadrul seminarului „Iniţiativa Parteneriatului Estic după Summit-ul de la Riga: aşteptări şi perspective”.

Petru Macovei consideră că în situaţia creată există doar soluţii pe termen lung. „Am putea să interzicem retransmiterea tuturor televiziunilor ruseşti, însă aceasta n-ar rezolva situaţia. Unicele soluţii sunt de termen lung, inclusiv realizarea unor produse calitative de alternativă şi iniţierea unei campanii de avertizare şi deconspirare a propagandei şi manipulării”, a adăugat directorul API.

Precizăm că la începutul lunii aprilie PD şi PLDM au prezentat în Comisia parlamentară de profil un proiect de modificare a Codului Audiovizualului. Documentul, care conţinea mai multe prevederi ce atentau la libertatea de exprimare, a stârnit discuţii aprinse în societate.

Prin urmare, democraţii şi liberal-democraţii au elaborat o nouă versiune a documentului. Noul proiect menţine interdicţia de a difuza programe analitice produse în ţări care nu au ratificat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră. Deşi autorii susţin că iniţiativa legislativă are scopul de a proteja spaţiul audiovizual de propaganda rusească, experţii consideră că de fapt se urmăreşte crearea unor condiţii privilegiate pentru televiziunile oligarhului Vladimir Plahotniuc. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.