Cei şapte ambasadori europeni acreditaţi la Bucureşti au avertizat că schimbările propuse de coaliţia PSD-ALDE la legile Justiţiei riscă să pună în pericol progresele înregistrate de România. Avertismentul a fost făcut printr-un comunicat comun al reprezentanţilor misiunilor diplomatice ai Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei.

„Recunoaştem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce priveşte construirea unui parcurs şi aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiţiei. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiţiei, în forma lor actuală, precum şi recentele amendamente propuse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese”, se spune în declaraţie.

Diplomaţii europeni mai cer coaliţiei PSD - ALDE să evite acţiunile care ar pune în pericol independenţa sistemului judiciar. 

„Facem apel la părţile implicate în proiectul de reformă a justiţiei să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei şi să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneţia, pentru a menţine astfel independenţa sistemului judiciar şi a păstra intact procesul de reformă în general”, se spune în scrisoare.

La rândul său, preşedintele Senatului de la Bucureşti, Călin-Popescu Tăriceanu, a declarat că această scrisoare ar fi rezultatul unei insuficiente cunoaşteri asupra conţinutului legilor privind funcţionarea Justiţiei. Asta în timp ce preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a insistat că nu este nevoie de avizul Comisiei de la Veneţia, deoarece legile, aşa cum au fost ele modificate în Parlament, consolidează independenţa justiţiei. De o altă părere sunt însă miile de români, care de mai bine de o lună, continuă să iasă pe străzi în semn de protest faţă de modificările votate de coaliţia PSD-ALDE.