Discriminare într-un liceu din Capitală; O fetiță de etnie romă a fost bătută crunt de către colegi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O fetiță în vârstă de 13 ani, de etnie romă, a ajuns de urgență la spital, după ce a fost bătută de un grup de copii, chiar pe teritoriul școlii în care studiază. Totul s-a întâmplat în data de 22 decembrie curent, în curtea liceului Bogdan Petriceicu Hasdeu, din sectorul Botanica al Capitalei.

Conflictul s-a iscat între o fetiță de etnie rusă și o fetiță de etnie romă. Astfel, un băiat din școală a chemat fetița de etnie romă în curtea şcolii. Ulterior, un grup de copii a început să-i aplice lovituri cu pumnii și picioarele. După ceva timp, bătaia a fost stopată de profesorul de educația fizică care a intervenit și a calmat grupul de copii.

Ulterior, a fost sesizată poliția, iar fetița de etnie romă, care se afla în stare de şoc, cu comoție cerebrală și cu diverse lovituri pe corp a fost internată în spital.

Potrivit mai multor membri ai unor organizații neguvernamentale, astfel de cazuri sunt foarte frecvente în instituțiile școlare din țară, iar acest caz este al treilea înregistrat în liceul respectiv. În primele două cazuri, părinţii nu au apelat la poliție și s-a rezolvat la nivel de clasă. Oamenii de etnie romă dau vina pe educația copiilor care o primesc de acasă.

„Este o problema în sistemul educaţional. Părinții educă copii lor inadecvat, ceea ce creează momentul de intoleranță în cadrul școlii, iar corpul didactic la rândul său trebuie să cunoască cum să abordeze corect situaţiile de conflict între copii de diferite etnii”, a spus Marin Alla, un tânăr de etnie romă, din Chişinău.

Mai mulţi oameni de etnie romă spun că cetățenii de altă etnie din Republica Moldova sunt discriminați la maxim.

„Atunci când spui că ești de etnie romă unii se uită la tine cu prejudecăți. Mâine, poimâine mă trezesc că mi-e frică să-mi trimit copilul la școală ca să nu fie maltratat de către colegi. Cazul cu fetița respectivă este o urmare a urii din societate față de oamenii de etnie romă”, a spus Elena Sîrbu, în cadrul unei conferințe de presă.

Pe acest caz urmează să fie sesizată Procuratura şi organele competente de la „Drepturile copilului”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...