Kadârov, luat în vizor de SUA; A intrat în lista de sancțiuni a americanilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Unite ale Americii (SUA) au impus miercuri sancţiuni împotriva liderului cecen prorus Ramzan Kadârov pentru grave încălcări ale drepturilor omului, precum şi împotriva mai multor oficiali ruşi vizaţi în cadrul dosarului Serghei Magnitski, juristul rus decedat în închisoare în 2009, informează AFP.

Ramzan Kadârov şi un alt oficial cecen, Aiub Kataev, sunt acuzaţi de execuţii extrajudiciare, de tortură, dispariţii şi abuzuri împotriva drepturilor omului.

În aceeaşi decizie, Trezoreria americană a impus sancţiuni împotriva a trei cetăţeni ruşi, în cadrul afacerii Magnitski. Trezoreria „rămâne angajată în a-i urmări pe cei implicaţi în cazul Magnitski, inclusiv pe cei care au avut un rol în complotul criminal şi frauda pe care acesta le descoperise”, se spune în comunicat.

Serghei Magnitski, un avocat rus devenit simbol al luptei împotriva corupţiei, a fost arestat la Moscova în 2008 după ce denunţase o vastă schemă de fraudă financiară, pusă la cale – potrivit lui – de responsabili ai poliţiei şi ai fiscului din Rusia în detrimentul statului rus şi al fondului de investiţii britanic Hermitage Capital. El a decedat în închisoare la sfârşitul anului 2009 în Rusia, după ce a fost torturat şi i-a fost refuzat tratamentul medical.

O lege americană, votată în memoria lui Magnitski în decembrie 2012, permite deja îngheţarea bunurilor şi intereselor în SUA ale persoanelor vinovate de încălcări grave ale drepturilor omului.

Fost rebel islamist, aflat la conducerea Ceceniei începând din 2007, Kadârov a fost reconfirmat în funcţie de preşedintele rus Vladimir Putin în martie anul trecut, dar a fost avertizat că legislaţia rusă trebuie să fie implementată strict în republica caucaziană cu majoritate musulmană.

Descriindu-l pe Vladimir Putin drept „idolul” său, Ramzan Kadârov a declarat într-un interviu televizat, în noiembrie, că este „gata să moară” pentru preşedintele rus şi să-i îndeplinească orice ordin. El a negat ferm orice implicare a cecenilor în asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov în 2015. În luna iunie, un tribunal moscovit a condamnat cinci bărbaţi ceceni pentru uciderea lui Nemţov, unul dintre cei mai duri critici ai lui Putin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...