JO 2018: CIO cere sportivilor ruși să aibă o ținută care să nu facă referire prea mult la țara lor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sportivii ruşi admişi să participe la următoarele Jocuri Olimpice de iarnă de la PyeongChang, în ciuda suspendării Rusiei, vor trebui să aibă o ţinută care să nu facă prea mult referire la ţara lor, a indicat miercuri CIO.

Rusia a fost suspendată de Comitetul Internaţional Olimpic din cauza programului de dopaj instituţionalizat descoperit de o comisie de anchetă a Agenţiei mondiale antidoping (AMA). Însă sportivii ruşi ”curaţi” vor fi totuşi admişi să participe la Jocuri sub drapel olimpic, în urma unei selecţii făcute de un comitet al CIO.

Aceşti sportivi ”invitaţi” să participe la JO de la PyeongChang (9-25 februarie 2018) vor avea dreptul să arboreze pe accesoriile şi pe echipamentul lor două tipuri de însemne: ”Sportiv olimpic din Rusia” şi/sau ”OAR” (pentru ‘Olympic Athlete from Russia’)”, a precizat miercuri CIO. Însă aceste însemne vor trebui să fie în engleză, iar cuvintele ”Sportiv olimpic” trebuie să figureze înaintea menţiunii Rusia, a precizat CIO.

Pe de altă parte, culorile ţinutelor utilizate, accesoriile şi echipamentul ”nu vor putea avea exact aceleaşi culori cu cele din drapelul Federaţiei Ruse”, adaugă CIO, care sugerează să se adopte ”tonuri mai întunecate”.

De asemenea, stema ţării, emblema Comitetului naţional olimpic rus şi emblema naţională trebuie să fie înlocuite cu logo-ul specific al OAR, un cerc alb cu inscripţia ”Olympic Athlete from Russia”.

Sportivii ruşi ”curaţi” admişi la JO vor fi fi aleşi în urma unui examen efectuat de un comitet de invitaţii, însărcinat să verifice dacă fiecare sportiv olimpic rus propus poate fi considerat integru. Acest comitet şi-a ţinut a doua reuniune miercuri, a precizat CIO.

Comitetul are termen până pe 28 ianuarie să stabilească lista sportivilor ruşi ”invitaţi”, data limită pentru înscrierile la JO.

CIO a mai precizat că ”niciun antrenor, oficial sau medic din echipa unuia dintre sportivii sancţionaţi de comisia Oswald” nu va fi acreditat pentru Jocurile de la PyeongChang.

În acest moment, 32 de sportivi ruşi implicaţi în programul de dopaj de stat pus în practică la JO de la Soci au fost suspendaţi pe viaţă de comisia Oswald.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...