Autoritățile reușesc să realizeze trimestrial doar 50 la sută din acțiunile din Acordul de asociere în domeniul mass-media

IMG_4026
Foto: api.md

Asociația Presei Independente (API) a prezentat cel de-al treilea raport de monitorizare privind realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de Republica Moldova în Planul de acțiuni (PNA) pentru implementarea Acordului de Asociere (AA) RM-UE. Raportul conține o evaluare a îndeplinirii acțiunilor planificate pentru perioada septembrie – noiembrie 2017 din actualul PNA. Autorii au remarcat că acțiunile planificate pentru această perioadă nu au fost realizate sau au fost realizate parțial, iar impactul a fost mai mic față de cel așteptat. Experții au formulat o serie de concluzii și recomandări pentru instituțiile și factorii de decizie responsabili de elaborarea și implementarea politicilor publice.

Autorii raportului, Aneta Gonța și Ion Bunduchi, au prezentat analiza cantitativă şi calitativă a implementării Planului de acţiuni în domeniul mass-media, concluzionând că acțiunile planificate pentru perioada septembrie – noiembrie 2017 sunt insuficiente. Experții API au vizat, cu o singură excepție, domeniul audiovizualului și nu au fost în concordanță deplină cu prevederile Acordului de asociere. Autorii au remarcat că din punct de vedere cantitativ și calitativ lucrurile au stagnat sau au evoluat nesemnificativ, acumulând 7 și, respectiv, 6 puncte din 12 posibile, conform metodologiei de evaluare a rezultatelor. Aceasta reprezintă doar puțin peste 50 la sută din acțiunile planificate. „În cazul în care, în analiză nu ar fi fost incluse acțiunile din perioada anterioară, dar și cele neplanificate, dar necesare, gradul de implementare ar fi fost și mai mic”, se menționează în raport.

Raportul constată nerealizarea unor sarcini puse în fața Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), care nu a reușit să facă față cerinților stabilite, iar o serie de acțiuni incluse în PNA fac parte din atribuțiile nemijlocite, curente, ale CCA, corespunzător nu-și au locul în acest PNA.

Experții API au făcut mai multe recomandări, inclusiv, revizuirea și completarea PNA luând în considerare activitățile prioritare determinate de Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media. Membrii Grupului de lucru au fost îndrumați să se implice în acțiunile de revizuire și completare a PNA în domeniul mass-media, deoarece în caz contrar, PNA riscă să devină unul formal. Totodată, factorilor de decizie li s-a recomandat să accelereze ritmul de realizare adecvată a acțiunilor oportune și relevante pentru dezvoltarea mass-mediei din Republica Moldova.

Raportul de monitorizare nr. 3 privind realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de Republica Moldova în PNA pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE, este disponibil în limbile română și engleză. În luna martie 2018, API va prezenta public ultimul raport de monitorizare a realizării angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de autoritățile moldovenești la nivel european. Totodată, API va elabora un chestionar pentru a evalua performanţele înregistrate de autorităţi, fiind cercetată percepţia unui grup de jurnalişti şi experți din domeniul mass-media. În rezultatul acestei evaluări va fi elaborat un document de politici (Policy Brief), care va fi transmis autorităţilor şi reprezentanţilor instituţiilor internaţionale interesate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente