Comisia Europeană constată îndeplinirea de către R.Moldova a criteriilor pentru regimul fără vize cu UE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că astăzi, la 20 decembrie, a fost publicat primul Raport anual al Comisiei Europene privind Mecanismul de Suspendare a Regimului de Vize, care evaluează de o manieră complexă şi detaliată nivelul de implementare a condiţionalităţilor aferente regimului fără vize cu Uniunea Europeană pentru ţările din Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic.

Raportul constată că Republica Moldova continuă să îndeplinească criteriile care au stat la baza liberalizării regimului de vize cu UE şi include un set de recomandări pentru consolidarea politicilor țării noastre, în special în domeniul prevenirii și combaterii corupției și spălării banilor.

“Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene apreciază înalt evaluarea Comisiei Europene, care confirmă prin fapte și statistici calificativul de implementare eficientă a regimului fără de vize cu RM atribuit la nivelul politic la Summit-ul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie 2017”, se arată într-un comunicat al instituției.

Totodată, MAEIE reiterează disponibilitatea autorităților naționale să coopereze în continuare cu Comisia Europeană în vederea punerii în aplicare a recomandărilor înaintate, luând în considerare că acestea în mare parte deja se regăsesc şi în Agenda de Asociere RM – UE pentru anii 2017 – 2019.

Călătoriile fără vize au facilitat semnificativ contactele interumane și au contribuit la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Către finele primului an în spațiul Schengen au călătorit 241.415 cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, către finele celui de-al doilea an – 577.058, către finele anului trei – 982.764, iar către 10 decembrie 2017 – 1.328.083.

În același timp, potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), s-au înregistrat doar aproximativ 0,3% cazuri de refuzuri de intrare și 0,5% de cazuri de ședere ilegală. Astfel, cetățenii moldoveni au avut și continuă să aibă o atitudine responsabilă față de această libertate.

Posibilitatea de a călători fără vize este deschisă pentru toți 2.059.358deținători de pașapoarte biometrice, inclusiv pentru cei din regiunea transnistreană (144.128).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.