20:55:49 24.04.2024
Stiri

A fost lansat controlul COMUN la punctul de trecere „Palanca”. Nu toate categoriile de transport au voie să traverseze frontiera moldo-ucraineană prin acest punct de trecere

Social 20.12.2017 09:40 Vizualizări1657 Autor: Ziarul National
A fost lansat controlul COMUN la punctul de trecere „Palanca”. Nu toate categoriile de transport au voie să traverseze frontiera moldo-ucraineană prin acest punct de trecere


Persoanele care vor traversa frontiera moldo-ucraineană prin punctul de trecere a frontierei „Palanca” vor fi supuse unui singur filtru de control, iar timpul de așteptare în vamă se va reduce cu circa 20%. Acest lucru a devenit posibil odată cu lansarea controlului comun la punctul de trecere instituit temporar, care va fi realizat de către autoritățile vamale și de frontieră din R. Moldova și Ucraina.

Potrivit Serviciului Vamal, de această facilitate vor beneficia în continuare doar unitățile de transport a cărora masă de încărcare nu depășește 3,5 tone, precum și microbuzele cu până la 22 de locuri. „După darea în exploatare a noului punct de trecere a frontierei, preconizată pentru finele anului 2018, acesta va fi deschis pentru toate categoriile de unități de transport, iar capacitatea de perfectare a acestuia se va dubla, estimându-se ca numărul vehiculelor procesate să se cifreze la cca 570 000”, precizează sursa citată.

Evenimentul de lansare a controlului comun la punctul de trecere temporar a avut loc ieri, în prezența conducătorilor autorităților vamale și de frontieră ale R. Moldova și Ucrainei.

Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a menționat că lansarea controlului comun în cel de-al șaselea punct de trecere de la frontiera comună demonstrează angajamentul ambelor părți de a implementa soluții menite să consolideze securitatea regională și să faciliteze fluxurile transfrontaliere de mărfuri și persoane. „R. Moldova și Ucraina devin tot mai aproape de valorile și standardele europene prin implementarea celor mai bune practici europene în domeniul managementului integrat al frontierei de stat. Iar lansarea controlului comun în punctul de trecere temporar „Palanca” reprezintă o avansare semnificativă în calea de urmat pentru realizarea acestui deziderat”, a subliniat Vitalie Vrabie.

La rândul său, șeful Misiunii de Asistență la Frontieră pentru R. Moldova și Ucraina, Slawomir Pichor a menționat că prin deschiderea acestui punct de trecere comun este realizată o schimbare calitativă în gestionarea frontierei atât pentru oameni, cât și pentru comerț. „Lansarea acestui control comun în Palanca este o dovadă a intensificării cooperării transfrontaliere dintre R. Moldova și Ucraina. EUBAM va continua să colaboreze cu partenerii moldoveni și ucraineni pentru modernizarea gestionării frontierei dintre cele două țări. Doresc să felicit această nouă inițiativă și să vă asigur de sprijinul deplin al EUBAM”.

Instituirea controlului comun în punctul de trecere Palanca are la bază Acordul încheiat la data de 11 martie 1997 între Guvernul R. Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la organizarea controlului în comun în șapte puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene: „Criva-Mamaliga”, „Medveja-Zelionaia”, „Larga-Kelmențî”, „Briceni-Rossoșanî”, „Cuciurgan-Pervomaisc”, „Palanca-Maiaki-Udobnoe” și „Giurgiulești-Reni”.

Extinderea și modernizarea punctului de trecere „Palanca” este realizată în cadrul proiectului „Construcția punctului de trecere Palanca pentru organizarea controlului comun pe teritoriul R. Moldova”, finanțat de UE, cofinanțat de Guvernul R. Moldova și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Bugetul proiectului se cifrează la 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de UE, iar 1,06 mln euro – de Guvernul de la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md