Această măsură interzice scoaterea în afara teritoriului naţional francez a acestor documente excepţionale, care ar fi trebuit să fie propuse spre vânzare la prima licitaţie dedicată activelor companiei Aristophil.

După clasarea lor în patrimoniul naţional, aceste obiecte ar putea să ajungă în curând în colecţii naţionale. Ministrul francez al Culturii "a propus o negociere OTC (over-the-counter) pentru achiziţionarea acestor opere".

Comisarul de licitaţie Claude Aguttes consideră că "această includere în patrimoniul naţional demonstrează caracterul excepţional al colecţiilor Aristophil", o companie al cărei faliment i-a făcut pe numeroşi mici investitori să îşi piardă economiile.

Casa Aguttes a fost mandatată de Tribunalul Înaltei Instanţe din Paris pentru a organiza vânzarea unui număr de 130.000 de bunuri confiscate de la Aristophil, companie bănuită că s-ar afla în centrul unei escrocherii cu scrisori şi manuscrise celebre, plasată în procedură de lichidare.

Licitaţia de miercuri este prima dintre cele 300 planificate să se desfăşoare pe o perioadă de şase ani pentru a dispersa fondurile deţinute de Aristophil. Peste 18.000 de creditori, cărora compania Aristophil le-a propus să investească în manuscrise prestigioase, speră că această vânzare va reprezenta începutul unei proceduri de compensare financiară, în contextul în care mai multe proceduri penale şi civile sunt în derulare.

Manuscrisul autograf al volumului "Les Cent Vingt Journees de Sodome ou l'ecole de libertinage" scris de marchizul de Sade, finalizat în perioada în care el se afla în închisoarea Bastilia, a fost estimat la un preţ cuprins între 4 milioane şi 6 milioane de euro.

Colecţia Andre Breton cuprinde manuscrisul original al volumului "Manifeste du Surrealisme" (estimat între 600.000 şi 800.000 de euro), volumul "Second Manifeste du Surrealisme" (estimat între 1 milion şi 1,2 milioane de euro), dar şi "Poisson soluble I et II", o serie autografă redactată pe şapte caiete şcolare, care conţine 114 eseuri de scriere automată (între 2 milioane şi 2,5 milioane de euro).

Pentru ca negocierile OTC să fie deschise între casa Aguttes şi statul francez, trebuie mai întâi ca aceste cinci loturi vizate să fie retrase în mod oficial de la vânzare. Această autorizare va trebui să fie dată de administratorul procedurii de lichidare până miercuri.

Deşi este foarte probabil ca Sade şi Breton să nu figureze în catalogul licitaţiei, această primă vânzare va propune, totuşi, şi alte volume de valoare, precum unul dintre singurele două manuscrise de Balzac rămase în colecţii private. "Ursule Mirouet" (1841), roman reluat în volumul al cincilea din "La Comedie humaine", este estimat între 800.000 şi 1,2 milioane de euro.

Alte loturi propuse spre vânzare sunt "L'Histoire d'Alexandre Le Grand", de Quinte Curce, şi un manuscris al lui Helen Churchill, o supravieţuitoare de pe Titanic, ce a reprezentat una dintre sursele de inspiraţie aflate la baza filmului omonim regizat de cineastul canadian James Cameron.

Înfiinţată în 2003, compania Aristophil propunea micilor investitori să devină proprietari ai unor manuscrise - în proprietate deplină sau în indiviziune -, pe care firma menţionată putea apoi să le răscumpere la finalul unei perioade de cinci ani, cu un preţ majorat cu 40% (un randament de 8% pe an). În total, 850 de milioane de euro au fost astfel obţinuţi.

Acest randament trebuia să fie asigurat prin creşterea în valoare a obiectelor pe o piaţă anunţată ca fiind în plină expansiune şi prin împrumutarea acestor documente unor muzee. Însă anchetatorii francezi bănuiesc că aportul noilor investitori servea în realitate rambursării acelora care doreau să îşi recupereze investiţia iniţială, conform principiului aflat la baza schemelor piramidale de tip Ponzi.

Preşedintele fondator al companiei Aristophil, Gerard Lheritier, a fost acuzat în 2015 de escrocherie în bandă organizată şi de practici comerciale înşelătoare.

Pentru mii de mici investitori, această primă licitaţie "este o etapă crucială", a explicat Jean-Marie Leconte, preşedintele Asociaţiei de apărare a investitorilor în scrisori şi manuscrise (Adilema). "Mulţi şi-au pierdut economiile de-o viaţă, iar viaţa lor de pensionari s-a transformat într-un coşmar. Ei doresc foarte mult aceste licitaţii, se află la capătul resurselor".