Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
19.12.2017

Calitatea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, discutată la Comisia mediu și dezvoltare regională

Procedura de licențiere, monitorizare, precum și cea de modificare a actelor de reglementare în domeniul serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare au constituit subiectul audierilor publice, organizate în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei mediu și dezvoltare regională.
 
La discuții au participat responsabili din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), precum și reprezentanți ai operatorilor de apă și canalizare din municipiile Chișinău, Bălți, Orhei etc.
 
Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Tudor Copaci a menționat că, din anul 2014, odată cu intrarea în vigoare a Legii privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, ANRE a început reglementarea acestui serviciu. ”Până în prezent, au fost eliberate 40 de licențe pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare, două licențe fiind eliberate pe parcursul anului curent. Acestea sunt deținute atât de persoane juridice, cât și de operatori ai sistemelor publice de alimentare cu apă și de canalizare”, a spus raportorul.
 
Potrivit directorului, ANRE a monitorizat și activitatea economico-financiară a operatorilor care prestează servicii publice de alimentare cu apă și de canalizare la nivel de regiuni, raioane, municipii și orașe. Totodată, oficialul a informat că cele mai multe petiții parvenite de la consumatorii casnici se referă la facturare și contractare, având ca motiv refuzul furnizorului de a încheia contracte individuale privind prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare.
 
Responsabili din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au vorbit despre proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea legislației în domeniul serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, care, actualmente, se află la etapa de avizare de către autorități.
 
La rândul lor, operatorii care prestează servicii de alimentare cu apă și canalizare s-au referit la situația actuală, problemele existente, precum și la modificările legislative necesare unei bune funcționări.
 
Deputații au salutat inițierea procedurii de modificare legislativă în domeniul serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare și au recomandat urgentarea prezentării spre examinare în procedură legislativă. De asemenea, parlamentarii au recomandat îmbunătățirea calității serviciului prestat, inclusiv prin eliminarea pierderilor, stabilirea tarifului reglementat și ajustarea cerințelor la normele europene.
 
Anterior, acest subiect a fost discutat și în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe. Procedura de control parlamentar este una prioritară în sesiunea curentă a Legislativului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus